How To | Chemex

Het ziet er niet alleen geweldig uit, maar de Chemex zet (met een beetje liefde en aandacht) ook nog eens een sensationele kop koffie!

Met de Chemex Koffiemaker zet je de zogeheten ‘slow coffee’, met als letterlijke vertaling “langzame koffie”. Deze manier van koffie zetten houdt namelijk in dat de koffie iets meer tijd (ten opzichte van vol- of halfautomaat) nodig heeft om uiteindelijk in jouw kopje te belanden. Het bijzondere aan deze manier van koffiezetten is de excentrieke smaak. Bij Slow Coffee heb je controle over elk onderdeel van het brouwproces. Van het kiezen en malen van je koffiebonen tot de soort koffiemaker die je ervoor wil gebruiken.

Koffiebonen met een fruitige en frisse smaak (bij voorkeur 100% arabica) hebben de voorkeur bij het zetten van Slow Coffee. Door koffiebonen met een complexe smaak te kiezen, krijg je met deze zetmethode keer op keer een bijzondere kop koffie. Bij een andere zetmethode loop je met dezelfde bonen het risico dat de bonen hun bijzondere smaak verliezen of zelfs omslaan naar zuurheid.

Het ontwerp

De Chemex kenmerkt zich door zijn zandloperfiguur waarvan de hals is gewikkeld in een houten kraag met daaromheen een touwtje. Het design straalt puurheid en eenheid uit en daarmee is hij ook een favoriet onder kunstliefhebbers en verzamelaars. Deze vormgeving is niet alleen gekozen omdat het er fraai uit ziet, maar het heeft ook een aanzienlijke invloed op de smaak. De Chemex is ontworpen door een Duitse scheikundige wie, door zijn jaren ervaring en kennis als chemicus, als geen ander weet hoe de smaak van de koffieboon het best tot zijn recht komt!

Hoe werkt het?

Genoeg gesproken over het design en de oorsprong van de Chemex, laten we doorgaan naar het leukste onderdeel; het zetten van de koffie! De zetmethode van een Chemex is erg geliefd onder de thuisbarista’s. Dit heeft ermee te maken dan een groot aantal specialty coffee's (zoals Bocca) het beste tot hun recht komen wanneer deze als slow coffee worden gezet.

Naast de Chemex Koffiemaker heb je nog een aantal andere componenten nodig, namelijk een filter, een waterketel (bij voorkeur een gooseneck ketel) en natuurlijk (gemalen) koffie! Per koffieboon kan de bereiding van de koffie enigszins van elkaar verschillen. Ook is de bereiding afhankelijk van de inhoud van de Chemex koffiemaker. Echter, om het voor jou zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben wij een stappenplan gemaakt die voor elke Chemex koffiemaker te hanteren is:

  1. Kook water en laat deze tot de gewenste temperatuur van 92 tot 96°C afkoelen. Dit kun je eenvoudig meten door gebruik te maken van een thermometer!
  2. Plaats een filter in het bovenste gedeelte van de glazen kan en spoel deze door met heet water. Hierdoor zorg je voor een vacuüm tussen het filter en de kan, waardoor je een optimale smaakt krijgt. Ook is de koffiemaker op deze manier voorverwarmd.
  3. Maal met een bonenmaler jouw favoriete koffie medium grof (tussen snelfilter- en cafetieremaling in; iets grover dan kristalsuiker).
  4. Vul het filter met de gewenste hoeveelheid gemalen koffie. Eén volle theelepel is voldoende voor circa 150ml water. Hou je van sterkere koffie? Dan kun je prima iets meer koffie gebruiken!
  5. Schenk voorzichtig ongeveer 50 ml water op de gemalen koffie en wacht 30 seconden. Indien de koffie vers gemalen is, zal deze 'opzwellen' (ook wel 'blooming' genoemd).
  6. Schenk vervolgens de gewenste hoeveelheid water met een draaiende beweging op de koffie.
  7. Het zou 3-4 minuten moeten duren voordat al het water is doorgelopen (afhankelijk van de hoeveelheid koffie en water). Duurt het langer? Dan heb je waarschijnlijk een te fijne maling gebruikt. Loopt het water te snel door? Probeer de volgende keer een fijnere maling!
  8. Verwijder het filter, schenk de koffie in een (voorverwarmde) kop en geniet!

Het resultaat

Gefeliciteerd, je hebt een overheerlijk koffiekunstwerk gecreëerd! Nu is het tijd om te genieten. Niet simpelweg van een 'lekker bakkie', maar van een ware smaaksensatie. Het zetten van koffie met de Chemex kost iets meer tijd en moeite dan met een machine, maar dit betaalt zich dan ook dubbel en dwars terug! Men zegt niet voor niets; kwaliteit kost tijd.