De Italiaanse Koffiecultuur

Italië kenmerkt zich door de bekende koffie varianten, namen als de macchiato, espresso en de cappuccino zijn bekende koffievariaties. Deze koppen koffie worden de gehele dag door in Nederland gedronken. Echter, de Italianen hebben een soort 'vast schema' voor het drinken van koffie.

Italianen staan bekend om hun heerlijke pasta’s en pizza’s, terwijl koffie ook één van de Italiaanse specialiteiten is. Want Italianen komen, net zoals jou en mij, zonder koffie de dag niet door..

Cappuccino
De cappuccino (Kapuziner) is in de 18e eeuw uit Wenen geïmporteerd, dat toentertijd nog bij Noord-Italië hoorde. De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag. Om de cappuccino een aantrekkelijkere uitstraling te geven worden er door barista’s figuurtjes in de schuimlaag getekend doormiddel van kaneel of cacaopoeder. De ochtend is voor menig Italiaan het enige moment van de dag dat zij een cappuccino zullen drinken. Als ze op het moment staan om te gaan beginnen aan hun werkdag, wordt er nog snel een espresso naar binnen gewerkt binnen één slok. Dit zodat ze vol aan de bak kunnen gaan en net die extra boost krijgen om de dag scherp te beginnen.

Macchiato
De macchiato is een échte Italiaanse koffie. In de middag breekt voor veel Italianen het belangrijkste maal aan op de dag, namelijk de lunch. Deze maaltijd is uitgebreider dan het ontbijt en het avondeten. Een warme maaltijd met daarbij een espresso, die ‘s ochtends binnen één slok op gedronken wordt, kan bij de lunch rustig worden genuttigd. Daarnaast wordt er in de middag ook wel eens een latte macchiato besteld, deze koffie wordt gezien als een ‘’vrouwendrankje’’, hierbij speelt melk de hoofdrol. Het maken van een latte macchiato kost wat tijd. Ten eerste moet de melk worden op geschuimd, hierna moet het schuim tot 1 centimeter onder de rand van een groot glas worden ingeschonken. Doordat de melk als eerste wordt toegevoegd kan dit enige tijd rusten, waardoor de lagen mooi zichtbaar worden als de espresso wordt toegevoegd. De tweede stap is het maken van de espresso. Deze moet voorzichtig in het midden van de melkschuimlaag worden geschonken. De espresso zal zich vorm gaan geven tussen het schuim en de warme melk. Vaak lukt dit niet in één keer. Daarom heeft men een trucje bedacht. Door de bolling van een theelepeltje tegen de schuimlaag te leggen kan de espresso makkelijker worden ingeschonken. Nadat dit is gedaan is de latte macchiato compleet.

Espresso
In Italië werd er rond 1900 geëxperimenteerd met bepaalde zetmethodes voor koffie. Er kwam een kopje koffie uit die voor één persoon gemaakt kon worden, genaamd de espresso. In de avond blijft de espresso erg gewild onder de Italiaanse bevolking. Begin je aan het avondmaal of ga je even langs een bar, dan wordt er meestal een espresso gedronken. Italianen die echt geen behoefte hebben aan slaap en de hele avond willen blijven springen bestellen nog wel eens een americano. Deze koffie bevat ook meer cafeïne dan een espresso. De espresso bevat rond de 63mg aan cafeïne, terwijl de americano een cafeïne gehalte bevat van 225mg! De americano heeft zijn naam te danken aan de Amerikaanse soldaten uit de tweede wereldoorlog. De soldaten creëerde deze koffie, omdat het hen deed denken aan thuis. De americano kan worden gezien als een normale koffie, alleen met een grotere hoeveelheid heet water dan een espresso. Door het toevoegen van een grotere hoeveelheid water wordt de smaak van filterkoffie gecreëerd. Sta je nu zelf in een Italiaanse bar of restaurant, dan kan er een espresso besteld worden door simpelweg caffè te zeggen.

Leuk Feitje
De Italianen kennen een zogenaamde ‘’Wet van espresso’’. Dagelijks worden er bij diverse koffiebarretjes meer dan 70 miljoen kopjes espresso gedronken. Deze kopjes koffie moeten dan ook volgens bepaalde richtlijnen van het Istituto Nazionale Espresso Italiano worden samengesteld. De perfecte espresso bestaat uit 6 á 7 gram fijngemalen arabicakoffie. 30 seconden lang moet hier 30 ml later doorheen worden geperst met een exacte temperatuur van 88 graden Celsius. Aan het einde van dit proces stelt het instituut dat een kopje espresso niet meer dan 20 tot 30ml water mag bevatten. Dit zou namelijk de balans, textuur en geur aantasten.