Advies in onze echte winkel

Vandaag besteld is morgen in huis!

Onze klantenservice 023-5282218

Altijd 30 dagen bedenktijd
€ 0 0
U bevindt zich hier: Blog

Zonder koffie toch de week doorkomen?

Iedereen drinkt het en iedereen geniet ervan.. koffie! Op elk moment van de dag is koffie geschikt. De dag scherp beginnen.. koffie! Na het eten… koffie! Er kan als het ware een obsessie ontstaan voor koffie en in enkele gevallen zelfs een verslaving aan cafeïne. Maar wat nou als er bij jou thuis geen koffie is? Er zijn een aantal dingen die je kan doen..

Als er geen koffie aanwezig is worden veel mensen op non-actief gesteld. Je hersens willen niet werken en je lichaam functioneert niet zoals jij wilt. Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen de dag toch te overleven. De eerste optie is het drinken van water. Iedereen moet ongeveer 2 liter water per dag drinken, zodat je hersenen blijven functioneren, zonder dat je hoofdpijn krijgt. Als tweede optie kan rust goed beschouwd worden als alternatief voor koffie. Het doen van een powernap, sluiten van je ogen en het beheersen van je ademhaling zijn allemaal punten die je scherper zullen maken. Als je de hele dag naar een scherm aan het kijken bent dan worden je ogen vanzelf moe en is het verstandig om deze voor een korte tijd te laten rusten of een korte power nap te nemen (slaap van 10min.).

Natuurlijk zijn de bovenstaande tips niks voor de ware koffieliefhebbers. Die moeten gewoon een kop koffie. Er zitten namelijk een aantal voordelen aan het drinken van koffie; Er kunnen verschillende ziektes worden voorkomen. Zo maken koffiedrinkers minder kans op ziektes als Parkinson, Alzheimer en hart- en vaatziekten. Ook wordt je kans op diabetes aanzienlijk vermindert. Je humeur zal na een kop koffie een stuk beter zijn, waardoor je meer gefocust bent en alerter op situaties. Bij sporten kan dit goed uitpakken, zowel je uithoudingsvermogen als je kracht neemt toe.

Er zijn veel verschillende soorten koffievervangers ontwikkeld om mensen die niet over koffie beschikken toch aan hun behoeftes te helpen. De 6 vervangers zijn; bamboekoffie, cichoreikoffie, granenkoffie, paardenbloemwortelkoffie, cafeïnevrije koffie en speltkoffie. Deze zullen in het kort worden toegelicht.

Bamboekoffie is als het ware een oploskoffie. De smaak is te vergelijken met gewone koffie en wordt vooral gebruikt op vakanties, zodat er geen filter e.d. mee hoeft worden genomen. Echter heeft deze koffie net als bij de volgende koffievervangers geen energieke werking.

Cichoreikoffie wordt gemaakt van de wortel van de Cichoreiplant en is een goede vervanger voor een kop koffie. Deze koffie bevat veel inuline wat de bloedsuikerspiegel en diabetes type 2 kan doen genezen. Het andere voordeel is dat deze koffie goed is voor de lever in tegenstelling tot normale koffie.

Granenkoffie is koffie waarbij granen als ‘’boekweit’’ worden gebrand. Boekweit is een plant die veel magnesium, kalium en fosfor bevat. Het nadeel van deze vervanger is dat het geen oppeppend effect heeft voor je lichaam..

Paardenbloemwortelkoffie is de enige koffievervanger die je zelf kunt ‘’produceren’’. Paardenbloemen groeien overal in Nederland. Als je deze verzamelt vervolgens roostert en verpoederd dan kan je zelf koffie maken. Een uitstekend substituut voor het geval de koffie overal verdwenen is.

Cafeïnevrije koffie is voor veel mensen al bekend en wordt gezien als één van de beste koffievervangers. Het nadeel van deze koffie is dat het een ongezond product is. De cafeïne wordt namelijk verwijderd met behulp van Aceton. Dit is een zwaar giftig product wat ook wordt gebruikt als nagellakremover , dus de keuze voor echte koffie zou beter zijn.

Als laatste is er nog speltkoffie. Dit is een relatief nieuw product op de Nederlandse markt en is te vergelijken met de granenkoffie. Bij dit product worden ook granen (in dit geval speltgranen) gebrand, zodat er een ware koffiesmaak ontstaat.

Al met al is geen koffie voor ons, ware liefhebbers, niet te bevatten. Wel zijn er veel alternatieven voor het maken van koffie. Het overleven van je werkdag is dus zeker mogelijk, alleen zal je kopje koffie anders smaken dan je oude vertrouwde kopje die net die extra boost geeft.

Leuk feitje

Tegenwoordig wordt het zelf branden van koffie steeds populairder. Echter is het een lastig proces en kost het enige tijd voor je dit onder de knie heeft. Ten eerste dient u koffiebonen te kopen, deze moeten wel ongebrand zijn. Voor het branden van 150 gram koffie heeft u zo een 20 minuten nodig. Let hierbij wel op dat het branden van koffiebonen veel rook met zich meeneemt, dus de optie om het buiten te doen zou beter zijn. Na de eerste ‘’crack’’, oftewel barst, kan je stoppen met het branden. Dit is alleen het geval als je licht gebrande koffie wilt Als je donkerdere gebrande koffie wilt dan zal je moeten wachten op de tweede crack. Na het branden moet je bonen laten rusten, zodat de aroma’s zich kunnen ontwikkelen. De tijd die de bonen nodig hebben om te rusten is erg verschillend. De rustperiode die wordt aangeraden is minimaal tussen de 24 uur en de twee weken. Zelf kan hiermee geëxperimenteerd worden, totdat de koffieboon tot de (voor jou) perfecte smaak komt.