Heb je je ooit afgevraagd hoe die heerlijke koffie wordt bereid in een percolator? Wat maakt deze methode zo uniek en welke koffie moet je eigenlijk gebruiken? In deze blog leggen we je graag alles uit dat je moet weten over het gebruik van percolators, van het basisprincipe tot de perfecte bonen.

Wat Is een Percolator?

Een percolator is een type koffiezetapparaat dat al jaren geliefd is. Het heeft een kenmerkend ontwerp met een basis, een waterreservoir en een buis die het opgewarmde water omhoogstuwt. Er zijn zowel elektrische als op het fornuis te gebruiken percolators.

Wat de percolator onderscheidt, is het circulatieproces van water door de gemalen koffie, wat zorgt voor een intense en aromatische kop koffie. Hoewel moderne koffiezetmethoden vaak de voorkeur hebben, heeft de percolator een nostalgische charme en blijft het een favoriet onder liefhebbers van sterke koffie.

Hoe Werkt een Percolator?

Een percolator werkt volgens een eenvoudig, maar effectief principe. In het onderste deel van de percolator zit een waterreservoir. Als het water in dit reservoir wordt verwarmd, stijgt het door een buis omhoog naar de bovenste kamer, waar het door gemalen koffie tot de juiste consistentie sijpelt.

De koffie wordt dan geëxtraheerd terwijl het water continu circuleert. Dit proces herhaalt zich totdat de gewenste sterkte is bereikt. Het resultaat heeft een rijke smaak en een karakteristieke diepte die koffieliefhebbers zeker zullen waarderen.

Welke Koffie in percolator?

Een van de belangrijkste overwegingen bij het gebruik van een percolator is de keuze van de koffie. Gemalen koffie voor percolators moet een grovere maling hebben dan die voor bijvoorbeeld een espressomachine. De grovere maling voorkomt dat de koffie een bittere smaak krijgt tijdens het langere extractieproces.

Ideaal is een medium tot donker gebrande koffieboon (bijvoorbeeld deze Geels Milano). Deze brandingen brengen de volle smaak naar voren die de percolator zo goed weet te benutten. Experimenteer met verschillende koffiesoorten om de perfecte match te vinden voor jouw smaak.

Als je dus op zoek bent naar een brouwproces dat de diepste smaken uit je koffiebonen haalt, is de percolator zeker het proberen waard. Vergeet niet te experimenteren met verschillende koffiesoorten en maalinstellingen om de perfecte kop koffie te bereiken die past bij jouw smaakvoorkeuren.

Bij Bobplaza hebben we een breed assortiment aan percolators beschikbaar. Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, is de volgende dag al genieten van jouw vers gebrouwen koffie!