De Pelikaan

Dit maal hebben wij onze pijlen gericht op de gerenommeerde koffiebrander én hofleverancier De Pelikaan.

De Oorsprong
Al meer dan 200 jaar (!) is De Pelikaan niet meer weg te denken uit het Zutphense straatbeeld. De koffiebrander bestaat inmiddels zó lang dat het in 2015, ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum, het predicaat ‘hofleverancier’ verwierf in aanwezigheid van Burgemeester van Zutphen.

De Pelikaan begon als een levensmiddelenzaak met de focus op koffie en thee als specialiteit. Al meer dan een eeuw geleden begon De Pelikaan met het branden van koffie in de eigen ‘stoom-koffiebranderij’. In 1920 werden de levensmiddelen grotendeels uit het assortiment verwijderd, met uitzondering van koffie en thee. Sindsdien is De Pelikaan officieel een speciaalzaak in koffie en thee.

In 2005 opende in Lochem de deuren van de tweede vestiging van De Pelikaan. Ook hier ruik je het al als je de winkel binnenstapt, of eigenlijk al als je de straat binnenloopt. De overheerlijke geur van vers gebrande koffiebonen. Ook kan in de vestiging in Eerbeek genoten worden van een overheerlijke kop koffie (of thee)!

Het Brandpunt
Op het gebied van koffie streeft De Pelikaan ernaar om een product te leveren dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. De koffie wordt ruw aangeleverd uit het land van herkomst en daarna op locatie verwerkt en gebrand. Sommige koffiesoorten worden gemelangeerd en anderen worden puur gebrand. Iedere koffiesoort wordt zo gebrand, dat smaak en geur optimaal naar voren komen. Als echte vakmensen met eeuwenlange ervaring kan De Pelikaan als geen ander hoogwaardige koffiekwaliteiten aanbieden.

Wist jij dat In 2002, 2003 en 2004 de koffie van de Pelikaan tijdens de nationale koffietest is gekozen tot het beste kopje koffie van Nederland?

De Roasts
Wat de koffiesoorten van De Pelikaan zo lekker maakt, is het geheim van de smid. De Pelikaan houdt hierover de lippen stijf op elkaar. De koffiebrander vindt namelijk dat een unieke melange uniek moet blijven. De achtergrondinformatie blijft hierdoor helaas een geheim. Wat De Pelikaan wel loslaat is dat al hun roasts bestaan uit hoge kwaliteit 100% Arabica bonen van over de hele wereld.

Pelikaan Mix
De kenmerkende Pelikaan Mix is exclusieve kwaliteitskoffie dat op ambachtelijk wijze lokaal is gebrand. De medium gebrande espressomelange is uitstekend geschikt voor een intense espresso of een krachtige lungo. Door zijn fluweelzachte en volle smaak is de Pelikaan Mix heerlijk om de hele dag door te drinken. Een echte aanrader voor iedere koffieliefhebber! Brasil Santos speelt een prominente rol in deze melange. Deze melange wordt gebrand door middel van een slow roasting proces.

Pelikaan Espresso Arabica
Deze populaire melange is één van de ‘pareltjes’ van De Pelikaan. Het is een espresso arabica roast, welke geschikt is voor een milde espresso. De Pelikaan Espresso Arabica is een melange waarvan de meerderheid van de koffie afkomstig is uit Zuid- en Midden-Amerika (Colombia, Guatemala, Costa Rica, etc.). Deze melange wordt gebrand door middel van een slow roasting proces.

Pelikaan Espresso Melange
Zoek jij een koffie waarvan je een flinke boost krijgt? Dan is de Pelikaan Espresso Melange perfect voor jou! Deze melange is op Italiaanse wijze gebrand en is zeer sterk en pittig van smaak. Sterker dan dit ga je het bij de pelikaan niet vinden. In deze melange zitten onder andere Brasil Santos en Guatemala koffiebonen. Deze melange wordt gebrand door middel van een dark roasting proces.

Pelikaan Espresso Mokka
Door de stevige bite en volle smaak van de Pelikaan Espresso Mokka is ideaal voor een soepele espresso. De koffie is krachtig van smaak en is hierdoor uit ideaal als after dinner koffie. De verschillende soorten koffie komen uit Centraal Amerika, maar ook de bonen uit Kenia spelen een grote rol in de overheerlijke smaak van de Espresso Mokka melange. Deze melange wordt gebrand door middel van een slow roasting proces.

Pelikaan Espresso Cafeïnevrij
Deze soepele koffie heeft een fijne, milde smaak en bevat een licht zuurtje. De Pelikaan Espresso Cafeïnevrij bevat, zoals de naam doet beweren, geen cafeïne. Hou jij ervan om ’s avonds een heerlijk kopje koffie te drinken, maar kan je door de cafeïne slecht in slaap komen? Dan is deze melange wat jij zoekt! De koffiebonen zijn voor het grootste deel afkomstig uit Tanzania.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de koffiebonen van De Pelikaan, kom dan gerust eens langs in onze showroom in Haarlem om het zelf te proeven!