Giraffe Coffee Roasters

Maak kennis met de meesterlijke brander Giraffe Coffee Roasters.

“Bij Giraffe Coffee Roasters steken we onze nek uit om koffie van het hoogste niveau te vinden.” Deze quote van Maarten van der Jagt en Mark Jordaan, oprichters van Giraffe Coffee Roasters (hierna Giraffe), omschrijft in één zin waar Giraffe voor staat, namelijk: goede en lekkere koffie selecteren, branden en bij mensen in hun kopje krijgen.

De Oorsprong
Het begon allemaal in 2013 tijdens de (inter)nationale baristakampioenschappen. Mark deed mee als barista en Maarten was coach van de nationale koffiekampioenen en tevens (internationaal) jurylid van de kampioenschappen. Wellicht dat je al eerder het werk van Maarten heb gelezen, aangezien hij hoofdredacteur is van special interest magazine Koffie-T-Cacao. De heren raakte aan de praat over hun gedeelde passie. Van het een kwam het ander en al snel was er nieuw koffiebranderij geboren.

Het Brandpunt
De melanges van Giraffe kunnen worden gezien als het neusje onder de zalm. Het is niet simpelweg een koffie waarvan je 6 ‘bakkies’ op een dag drinkt. Je kunt het beter zien als een whisky uit het hogere segment. Elke melange is zorgvuldig samengesteld en gebrand en elke soort heeft dan ook zijn eigen delicate smaken en aroma’s.

Dat Giraffe topkwaliteit koffie levert valt niet te betwisten. Je wint namelijk niet voor niets 3 jaar op rij de AD koffietest voor beste koffiebrander van het jaar. Dit komt onder meer doordat Giraffe levert op bestelling. De koffiebrander heeft dus geen enorm magazijn waar honderden kilo’s koffie staan te verwelken. De koffie wordt vers gebrand in batches, zodat je altijd optimale versheid in huis haalt. Om dit te garanderen staat op elke verpakking, naast het uitgebreide zetadvies, duidelijk aangegeven wanneer de koffie is gebrand.

De Roasts
Giraffe heeft een duidelijke visie die zich uit in de verschillende melanges. De koffiebrander zoekt naar pareltjes in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hierbij wordt naast de perfecte smaak ook gezocht naar balans, complexiteit en elegantie.

The Blend
The Blend is de signature coffee van Giraffe. Deze complexe melange staat voor heerlijke, romige, zoete, pure chocolade met een hint van citrus en een hele zuivere smaak zonder bitters. De basis van The Blend wordt gevormd door Braziliaanse koffie, welke bekend staat om zijn zoete, volle body en notige karakter. De accenttoon in de blend bestaat uit 25% Ethiopische koffie, wat zorgt voor een fris karakter en wat meer spanning en smaakdiversiteit. Ook heeft The Blend iets ongrijpbaars waardoor je er altijd een tweede kopje van wilt.

Brazil
De Brazil - Sera di Mantiqueira is donker gebranden en heeft een buitengewoon zoete en romige smaak. Daarnaast heeft de koffie fruitige tonen van pruimen, abrikozen en geel fruit als bananen, wat zorgt voor een prettige, zuivere nasmaak. Deze koffie is onderdeel van het Giraffe Proefpakket.

Latin America Blend
De Latin America blend van Giraffe (ook bekend als de 'Cappuccino Koning) bestaat voor het grootste deel uit Brazil de Mantiqueira en doet het, zoals de bijnaam doet suggeren, buitengewoon goed in melkvarianten. Het is een koffie met veel body en een romige, notige zoete smaak. Het tweede component van de Latin America blend bestaat uit een andere single uit ons assortiment, namelijk de Inga Aponte uit Colombia. Deze koffie heeft tonen van melkchocolade, cacao en verrast je daarnaast met fruitige accenten van rode appel en dadel. Deze koffie is onderdeel van het Giraffe Proefpakket.

Guatemala
Deze espresso branding is afkomstig uit Huehuetenango, Guatemala, wat door het klimaat en de hooglanden bekend staat als een van de beste en meest complexe gebieden in Guatemala om koffiebonen te verbouwen. De Guatamala koffiebonen hebben een medium roast en bevatten tonen van melkchocolade, cacao, rode appel en dadel. Kortom, een spannende en fantastische koffie die je geproefd moet hebben!

Ethiopië
De Ethiopië - Yirgacheffe heeft een hoge complexiteit. Aan de kruidige zijde van het spectrum proef je duidelijk laurier, peper en enige hartigheid. Focus je je op fruit dan proef je perzik, limoen en bergamot en de geur is die van jasmijnbloesem. Deze Beloya koffie valt in de hoogste classificatie binnen Ethiopische koffies namelijk grade 1. Dit houdt in dat de koffie hoogstens 3 defecten per 300 gram bevat, wat buitengewon weinig is!

Colombia
Een subtiele, maar opvallende koffie. Van de Colombia kun je een fijne, licht-kruidige smaak met subtiele tonen van chocolade en pecannoten verwachten. Deze koffie wordt verbouwd door de Inga’s, de nazaten van de originele Inca’s. Deze groep indianen verbouwt de Caturra-variëteit onder ideale omstandigheden op gemiddeld 2150 meter boven zeeniveau. In de schaduw van de Galeras, een actieve vulkaan die zorgt voor een rijke bodem. Overigens steun je hun leefgemeenschap met het drinken van deze koffie en dat is hard nodig. Op meerdere fronten koffie met een goed gevoel dus.