Het effect van cafeïne

Als koffieliefhebber, krijg je met grote regelmaat (waarschijnlijk dagelijks) een bepaalde hoeveelheid cafeïne binnen. Maar wat is dat eigenlijk? Wat is het effect? En wanneer krijg je er te veel van binnen? Alles over cafeïne, lees je in deze blog.

Wat is cafeïne?
Cafeïne is een plantaardige, witte, redelijk bittere stof die onder andere te vinden is in koffie, cola, thee, chocolade en bepaalde pijnstillers. Omdat cafeïne invloed heeft op de alertheid, behoort de stof tot de drugs. Het valt in dezelfde categorie als cocaïne en taurine, alleen is de werking van cafeïne veel minder.

De werking van cafeïne.
Binnen drie – vier minuten is de helft van je cafeïne consumptie al opgenomen in het bloed. Het effect is echter pas na 2,5 uur op zijn hoogtepunt. Bij het drinken van koffie met melk en suiker wordt de opname bovendien vertraagd.

Cafeïne stimuleert tal van lichaamsfuncties. Het werkt direct op de hersenen en stimuleert daar de afgifte van het stresshormoon adrenaline, wat op zijn beurt de afgifte van dopamine stimuleert. Dopamine is een neurotransmitter, die je hersenen stimuleert en waardoor je je gelukkiger voelt.

Cafeïne wordt afgebroken door de lever. De stof wordt in je lichaam herkend als gif en om de schade te beperken wordt cafeïne zo snel mogelijk afgebroken. Ongeveer vier uur na consumptie, is de helft van de cafeïne alweer uit het lichaam verdwenen.

De effecten van cafeïne
Het belangrijkste effect van cafeïne is de licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Dat merk je doordat de slaperigheid vermindert en de concentratie toeneemt.

Doordat cafeïne een stimulerende werking heeft op hersenen, nieren, maag en darmen, kunnen er klachten ontstaan wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt. Zo kun je last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Maar hoeveel is té veel?
Dat verschilt per persoon; niet iedereen is even gevoelig voor de werking. Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 400 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat zijn ongeveer 5 kopjes koffie per dag.

Dodelijke dosis
Cafeïne wordt pas dodelijk bij een inname van 15 gram, dat zijn ongeveer 150 koppen koffie binnen een paar uur. Dood door een overdosis cafeïne is dus vrijwel onmogelijk.

Hoeveel cafeïne zit er in koffie en thee?
Een kop koffie van 125 ml bevat ongeveer 85 mg cafeïne, maar het cafeïnegehalte is erg afhankelijk van de soort koffie, hoe sterk de koffie is gezet en de grootte van de kop of mok. In een kop thee van 125 ml zit ongeveer 45 mg cafeïne.