Het verhaal over Rooibos thee

Is Rooibos wel een thee?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Nee, als je heel strikt kijkt is Rooibos thee geen thee.
Dit komt omdat Rooibos geen theïne bevat. Het is dan ook geen theeplant maar een kruidensoort welke veel positieve eigenschappen bevat.

Waar komt Rooibos vandaan?

Rooibos komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, om iets preciezer te zijn, uit de omgeving van Cederberg. Zoals eerder gezegd is Rooibos een kruidensoort en wordt gemaakt van naaldvormige blaadjes. Deze worden geplukt, gestampt, om vervolgens in de zon te laten oxideren. Dit vindt ‘ie heerlijk en op dat moment krijgt ‘ie ook zijn herkenbare roodbruine kleur.
Wist je dat? Sinds de jaren 30 vorige eeuw wordt Rooibos ook grootschalig geteeld in Europa.

Voordelen van Rooibos thee
De theïne die in thee zit zorgt vaak voor een bittertje. Omdat Rooibos geen theïne bevat, wordt deze vooral als ‘zoet’ gekenmerkt. Een goede Rooibos wordt dan ook gekenmerkt door aardse en houtachtige smaaktonen met een vleugje vanille.
Het missen van theïne is gelijk een voordeel voor onze gezondheid en maakt het een ideale thee om te drinken voor het slapen gaan of voor kinderen. 

De vele minerale en vitamines die deze thee bevat (sommige zijn alleen in de Rooibos te vinden!) zorgt ervoor dat deze kan helpen bij bepaalde gezondheidsklachten. Voordat je je gaat blindstaren op deze mogelijke positieve effecten is het handig om te weten dat wij geen huisarts zijn, dus raadpleeg bij gezondheidsproblemen ook altijd een professional.
Maargoed, hier een lijstje waar Rooibos thee mogelijk positief effect op heeft:

- Hooikoorts
- Astma
- Eczeem
- Hoofdpijn
- Slapeloosheid
- Maagkrampen
- Darmproblemen


Bereiden van het perfecte kopje thee
Na al deze voordelen en de ongekend volle smaak van een heerlijke kop Rooibos thee wil je natuurlijk weten hoe je deze moet bereiden.

1. Vers koud water (optimaal resultaat, gebruik gefilterd water)
2. Breng dit aan de kook, 100 graden
3. Per theekop een volle theelepel losse Rooibos thee
4. Laat de thee 2-3 minuten trekken
5. Voeg eventueel nog honing toe (zo wordt deze in Zuid Afrika gedronken)
6. Geniet! 

 

Benieuwd naar de beste waterkokers? Neem een kijkje op onze waterkoker pagina.