Hou je hoofd koel en je koffie koud

Woorden waar veel mensen aan denken als je het over zomer hebt, zijn woorden als: zon, zee, strand, terras, vakantie, zwemmen, ijsjes of bikini. Niet veel mensen zullen meteen denken aan koffie of thee. Oké, op zich snappen we dat wel want meestal drink je je thee en koffie lekker heet.

ijsthee

Inmiddels is de ijskoffie en zeker de ijsthee vanuit de meer tropische gebieden redelijk overgewaaid naar ons ‘oh het is 25 graden, ik ga kapot’-landje, maar meestal kopen we dit dan kant-en-klaar in een pak of betalen we ons scheel aan een ‘double-latte-mocca-frappuchino met slagroom’ bij een hippe koffiebar. Zonde, want de lekkerste ijskoffie en -thee maak je supermakkelijk zelf. Net zo lekker en omdat je zelf bepaalt hoe zoet je je drankje maakt en welke melk je gebruikt, hoef je je ook geen zorgen te maken over de calorieën.  Natuurlijk maak je de beste iced tea and coffee wel met koffie en thee van Bobplaza. ;-)

Recept voor Iced Café Latte
Wat heb je nodig?

●      1 tot 2 kopjes espresso

●      suiker of zoetstof naar smaak

●      een stuk of 8 ijsklontjes

●      melk (magere of volle langhoudbare melk schuimt het makkelijkst op)

●      een sterke blender of, als je die niet hebt een theedoek en een hamer

●      een melkopschuimer (die niet verhit) of kleine garde

●      een groot glas

 

Hoe maak je het
Maak een stevige espresso en giet deze in het glas. Voeg de suiker of zoetstof toe en roer tot deze is opgelost. Je kunt als je wil extra smaak toevoegen met een scheutje koffiesiroop.Voeg nu twee ijsklontjes toe en wacht tot de koffie koud is geworden en de klontjes zijn opgelost. Stop nu de overige ijsklontjes in de blender en maal ze tot schilfers. Heb je geen blender, rol de ijsklontjes dan in een schone theedoek en sluit deze goed af. Sla met de hamer de ijsklontjes helemaal fijn. (En ja, dit is ook heel fijn als je even wat opgekropte agressie kwijt moet.) Schep de ijsschilfers bij je koffie. Schuim nu de melk op. Omdat de melk koud is, zal het schuim niet zo stevig zijn als bij warme melk, maar het geeft je ijskoffie toch een mooie frisse schuimlaag. Vul het glas tot een centimeter onder de rand aan met de opgeschuimde melk en klaar is je koffie.

Recept voor Sweet Lemon Iced Tea

Wat heb je nodig

●      een theepot

●      een grote limonadekan

●      twee zakjes Ceylon of English Breakfast thee voor een pot (dus niet voor 1 kopje)

●      2 tot 4 eetlepels honing of Agavesiroop (of naar smaak)

●      ongeveer 10 ijsklontjes

●      een paar takjes verse munt

●      2 citroenen of limoenen

Hoe maak je het
Breng een liter water aan de kook en schenk deze voorzichtig uit in de theepot. Voeg de twee theezakjes toe en laat dit 3 minuten trekken tot je een sterke donkere thee hebt. Voeg nu de honing of agavesiroop toe. We raden je aan meer te gebruiken dan je normaal zou doen, omdat je ijsthee anders straks behoorlijk bitter of zuur kan worden.
Laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur. Snij de citroenen of limoenen in schijfjes. Giet de thee nu over in de limonadekan en voeg de schijfjes citroen/limoen toe. Zet de kan in de koelkast en laat deze minimaal een uur staan. Haal de kan met iced tea uit de koelkast en voeg tot slot de ijsklontjes toe. Nu kun je lekker fris en fruitig van de zon gaan genieten.

Zoek je meer makkelijke koffie- of theerecepten. Lees dan deze blog eens.