How to | AeroPress

De AeroPress, het ziet er ingewikkeld uit, maar het is eenvoudiger dan je denkt! Volgens vele (thuis)barista’s en koffieliefhebbers kun je met deze unieke zetmethode de allerlekkerste koffie bereiden. Ook handig; de AeroPress werkt zonder stroom en is dus ideaal voor onderweg of op de camping.

Wat is de AeroPress

In de basis is de AeroPress een koffiezetter waarmee je middels een slow coffee zetmethode koffie kunt zetten. De koffiezetter bestaat uit twee ‘tubes’ die door middel van luchtdruk de koffie door een filter heen perst. Het resultaat is een heerlijke espresso met een zachte, volle smaak. Het brouwproces is relatief kort. Hiermee wordt voorkomen dat de koffie bitter gaat smaken.

Waarom AeroPress

Met AeroPress zet je in een handomdraai een heerlijk kop koffie. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de AeroPress Koffiemaker, een AeroPress Koffiefilter, (vers)gemalen koffie, heet water en een stevige kop/mok. De AeroPress is niet alleen eenvoudig te gebruiken, hij is ook nog eens eenvoudig schoon te maken; spoel het apparaat na gebruik simpelweg af met water. Verder wordt elke AeroPress geleverd met 350 AeroPress Koffiefilters waar je ongeveer een jaar mee vooruit kunt. Kortom, ideaal voor thuis maar ook voor onderweg!

Het brein achter de AeroPress

De AeroPress is bedacht in 2005 door Adam Adler. Adam Adler is een uitvinder en ingenieur. Hij richtte zijn onderneming op in 1984. Het is dezelfde onderneming die Aerobie bedacht (ja, dat zijn die ringen die super ver vliegen). In 2004 begon Adam met experimenten rondom de AeroPress. In eerste instantie was dit voor persoonlijk gebruik, zodat hij, in plaats van een hele pot, één kopje koffie kon zetten. Het bleek zulke goede koffie te brouwen, dat Adam het jaar daarop de AeroPress grootschalig is gaan produceren en het bedrijf is uitgegroeid tot wat het nu is. Sinds 2009 zijn alle AeroPressen BPA vrij.

Hoe gebruik je een AeroPress

Het leuke van een AeroPress is dat je er eindeloos mee kan experimenteren. Probeer verschillende maalstanden, watertemperaturen en doorlooptijden uit om jouw ideale kop koffie te zetten. Er zijn ook heel verschillende technieken om de AeroPress te gebruiken. De twee bekendste methodes zijn de traditionele en de omgekeerde (ook wel inverted) methode.

De traditionele AeroPress methode

 1. Doe een koffiefilter in de filterdop en schroef deze op de AeroPress. Let er op dat je maar één filtertje pakt, want je pakt er makkelijk twee en dat beïnvloed de smaak van de koffie. Vervolgens zet je de AeroPress op een mok en giet je er heet water in. Dit heeft twee voordelen; je spoelt de papiersmaak weg én je warmt je kopje op!
 2. Maal de koffiebonen fijn. De maling moet iets fijner zijn dan dat van snelfiltermaling. Hoe veel koffie je in de AeroPress doet hangt er van af hoe sterk je de koffie wilt hebben. Voor één espresso raad AeroPress één afgevlakt schepje (bijgeleverd) per kopje koffie aan. Dat is ongeveer 17 gram koffie per 200ml water.
 3. Doe de gemalen koffie in de AeroPress (gebruik eventueel de bijgeleverde trechter) en schud de AeroPress voorzichtig heen en weer, zodat de koffie gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt.
 4. Start nu de timer en schenk heet water van ongeveer 80°C rustig over de koffie. Voor het opschenken kun je het beste een Gooseneck waterkoker of opschenkkan gebruiken. Vervolgens pak je de bijgeleverde spatel erbij en roer je het geheel 10 seconden. Merk op dat de spatel een bijzondere vorm heeft; hij is zo ontworpen dat je met de spatel nooit je filter per ongeluk kan verplaatsen of schrapen.
 5. Zet nu de zuiger in de cilinder en druk de koffie rustig in je kopje. Doe dit in ongeveer 30 seconden en stop even met druk geven als je (te) veel weerstand voelt.
 6. In principe is je koffie nu klaar. Haal de AeroPress van je kopje af en draai de filterdop er af. Als het goed is blijft de koffiepuk netjes in de AeroPress zitten. Deze kan je eruit drukken met de zuiger. Nu hoef je de AeroPress alleen nog even af te spoelen.
 7. Nu hoef je alleen nog maar te genieten van je verse kop koffie!

De omgekeerde AeroPress methode

Er zijn zelfs wereldkampioenschappen in AeroPress koffie zetten. Dit zijn de W.A.C. (World AeroPress Championship). De W.A.C. telt 60 deelnemende landen, bijna 70.000 toeschouwers en meer dan 3000 deelnemers. Afgelopen jaar (2019) was het winnende recept van een Nederlandse deelneemster, genaamd Wandelien van Bunnik. Hieronder is haar recept weergegeven. Let op: de AeroPress wordt hier wel op een andere manier gebruikt; namelijk: de inverted method.

Bij de inverted metod, schuif je eerst de zuiger net aan in de cilinder en zet je het geheel op z’n kop. Vervolgens voeg je de koffie en water toe. Het filter maak je nat voordat je hem op de cilinder draait. Dan gaat het kopje, op z’n kop, op de AeroPress. En tot slot draai je het geheel weer om, zodat je de koffie in je kopje kan persen.

Het winnende recept:

Benodigdheden

 • 30 gram koffie met een 7/10 maalstand (1 = fijn, 10 = heel grof)
 • 100 ml Spa Blauw op 92°C
 • AeroPress (inverted)
 • Een afgespoeld koffiefiltertje

Tijd: 60 Seconden

Bereidingswijze:

 1. Giet het water over de koffie en roer 20 keer in 10 seconden
 2. Doe het kapje met het afgespoelde filter op de cilinder en druk de lucht er uit
 3. Na 40 seconden draai je het geheel om en druk je de koffie in je kopje. Je zou nu een espresso moeten hebben van 60g
 4. Giet nu de 100 ml van Spa Blauw bij de espresso
 5. Proef en voeg eventueel nog meer water toe
 6. Laat je brouwsel afkoelen tot 60°C, door te roeren en over te gieten
 7. Slurp en geniet van s’ werelds beste AeroPress koffie

Bestel direct

AeroPress Koffiemaker

AeroPress Koffiemaker

Adviesprijs 44,95 39,95
AeroPress Koffiefilters 350 stuks

AeroPress Koffiefilters 350 stuks

Adviesprijs 7,95 6,95