How To | De Perfecte Espresso

Het allerbelangrijkste aan een espresso is de smaak; of je nu heel de dag espresso drinkt, of alleen na het eten, hij moet perfect zijn. Espresso bereiden is een exacte wetenschap. Lees hier hoe je de perfecte espresso zet. 

Het geheim van espresso ligt in het harmonieuze samenspel van materiaal,  maalgraad, doorlooptijd en temperatuur. De perfect balans bereik je alleen met het beste materiaal. En materiaal is er veel. Het is daarom belangrijk om het kaf van het koren te scheiden. 

Materiaal
In onze webshop bieden we verschillende espressomachine’s aan. Onze favoriet is de Barista Grind & Infuse van Solis. Een prachtig apparaat voor de thuisbarista. De machine is voorzien van een ingebouwde bonenmaler met een bonenreservoir voor een inhoud van 200 gram koffiebonen. Dat is genoeg voor ca. 25 espresso’s.  Bovendien is de machine uitgerust met een stoompijpje zodat je niet alleen perfecte espresso’s, maar ook heerlijke cappuccino’s kunt bereiden. 

Eens je de juiste machine hebt, kun je op zoek naar de juiste accessoires: eentamper om de koffie aan te stampen en een uitklopbak om de gebruikte koffie in te deponeren na gebruik. Om te voorkomen dat er viezigheid aan je piston of in je koffie terecht komt, gebruik je het best een tamping mat of pistonhouder Bovendien houd je op die manier je aanrecht schoon. 

Maalgraad, doorlooptijd en temperatuur
De maalgraad is het belangrijkste element bij het espresso-zetten. Het bepaald o.a. de doorlooptijd en daarmee de smaak. Voor het beste resultaat, dient de maling zo fijn mogelijk te zijn. Wanneer de maling te grof is, wordt de doorlooptijd korter. De koffie krijgt dan onvoldoende de kans om zijn aroma’s af te geven aan het water. De ideale doorlooptijd is 25 tot 28 seconde. In die tijd dient er dan 30 cc water door 7 tot 9 gram koffie heen te lopen, met een waterdruk van 9 bar en een temperatuur van 93 graden.  

Wanneer alle factoren optimaal zijn krijg je een reebruine crèmelaag en langdurige smaak. 

Succes!