How To | Het Perfecte Melkschuim

Om het perfecte melkschuim te creëren, kun je het beste melk met een neutrale smaak nemen, zodat de koffie volledig tot zijn recht kan komen. Heel zoete melk, of melk met een overheersende bijsmaak zouden dat verpesten.

Er zijn verschillende manieren om melk op te schuimen. Populaire technieken zijn de automatische melkopschuimer of met behulp van een stoom.

Ga je voor gemak? Kies dan voor een automatische melkopschuimer Het enige wat je hoeft te doen is de juiste melk kiezen en de hoeveelheid melkschuim bepalen.

Ga je liever voor het echte werk, dan is het stoompijpje wat voor jou. Dit vraagt echter wel enige oefening.

De meeste goede koffieapparaten zijn uitgerust met een stoomsysteem. Bij het opschuimen met behulp van stoom, is het belangrijk dat je de melk niet laat koken, dat verpest de smaak!

Vul een melkkannetje met koude melk. Voor je het stoompijpje in de melk hangt, is het goed om deze enkele seconden open te draaien zodat het water uit het systeem verdwenen is. Draai de stoomkraan uit en houdt het stoompijpje vervolgens tot ongeveer halverwege de melk. Door de onderkant van het kannetje met een hand te ondersteunen kun je de temperatuur van de melk in de gaten houden. Zodra de melk warm begint te worden beweeg je het kannetje langzaam naar beneden, zodat het stoompijpje meer naar de oppervlakte komt en er een mooi schuim ontstaat.

Advies: maak het stoompijpje direct na het opschuimen schoon. Zo voorkom je bacteriën en aangekoekte melkresten.