illy Art Collection | Marc Quinn

De nieuwste illy Art Collectie van Marc Quinn is misschien wel de meest unieke en opvallende Art Collectie tot nu toe. De 'Iris collectie' is ontworpen om ons te tonen wat er achter een blik schuil gaat.

De oorsprong

illy zorgt er al ruim 25 jaar voor dat een simpel dagelijks gebruiksvoorwerp als een koffiekopje getransformeerd wordt tot een echt kunstwerk. Dit doen ze niet alleen, hier roepen ze de hulp in van allerlei bekende en onbekende kunstenaars die allemaal een verhaal willen vertellen doormiddel van hun ontwerpen.

De illy Art Collection heeft al een rijke geschiedenis. De oprichter van illy, Francesco Illy, kwam namelijk met het idee om allerlei soorten kunstenaars uit te dagen om een wit porseleinen kopje helemaal opnieuw te ontwerpen. Van jong tot oud en van bekend tot onbekend, allerlei soorten kunstenaars kwamen aan bod. Door de jaren heen zijn er al veel kunstenaars in geslaagd hun ontwerpen te vereeuwigen op de kopjes van illy en is deze collectie uitgegroeid tot een echt verzamelobject. Zo koos Maurizio Galimberti om foto’s van Italiaanse steden te gebruiken, en weerspiegelde Max Petrone de zintuiglijke emotie. Dit keer was het de beurt aan Marc Quinn om de volgende Art Collection te ontwerpen, en ook hij nam het menselijk lichaam als uitgangspunt!

Marc Quinn

Marc Quinn is in 1964 geboren in Londen en hij maakt onder andere sculpturen en schilderen, die vrijwel altijd gelinkt zijn aan het menselijk lichaam. Deze sculpturen trekken vaak de aandacht, zo heeft hij een keer een sculptuur van zijn eigen hoofd gemaakt, gemaakt van 4 liter van zijn eigen bevroren bloed. Zijn werk wordt erg gewaardeerd en is te vinden in kunstgalerijen over de hele wereld.

Ieder mens is uniek. En de ogen maken een mens écht uniek. Dat was het uitgangspunt van de Briste kunstenaar Marc Quinn bij het ontwerpen van deze nieuwe collectie. De collectie bestaat namelijk uit sets van espresso en cappuccino koppen, waarbij elke schotel een uniek oog weerspiegelt. De collectie ‘De iris en de schoonheid van uniek zijn’ geeft namelijk een doorkijk naar de ziel van de mens via de ogen, die hij op de schotels heeft ontworpen. Hij brengt op deze manier kleur in de kunst en combineert kunst, wetenschap, het menselijk lichaam en de waarneming van schoonheid. Marc Quinn heeft het midden van alle schotels zwart gelaten, als ingang naar de ziel van de mens en als 'mysterie'. Elke schotel is uniek, net als ieder oog en net als iedere blend van illy.

Wist je dat?

Sinds 1992 zijn er al meer dan 100 kunstenaars geweest die het witte espressokopje van illy een compleet nieuwe look hebben gegeven. Dit witte kopje is oorspronkelijk ontworpen door de Italiaan Matteo Thun. Naast espressokopjes is deze collectie ook verkrijgbaar met cappuccino kopjes!