illy Art Collection | Maurizio Galimberti

illy heeft het voor elkaar gekregen om het praktische met het mooie te combineren. Al 25 jaar lang slaagt de koffiebrander erin om een dagelijks gebruiksvoorwerp - koffiekopjes – te koppelen aan de artistieke uitspattingen van moderne en vooruitstrevende kunstenaren.

De illy Art Collection is een concept bedacht door oprichter Francesco illy. Het biedt bekende, maar ook onbekende jonge talenten uit de hele wereld de kans om uitingen te geven aan hun kunstenaarschap en deel uit te maken van de illy geschiedenis. Dit doen zij door de witte, porseleinen kopjes, ontworpen door Matteo Thun, naar eigen stijl een smaak te verfraaien. Hierdoor ontstaat een steeds groter wordende unieke collectie van kunstobjecten om elke dag te gebruiken. Een verzamelcollectie waar je daadwerkelijk iets aan hebt.

De collectie bestaat uit sets van espresso- en cappuccinokopjes, al zijn er ook enkele unieke verpakkingen die bestaan uit één enkel espressokopje. In 2006 werd de illy Art Collection uitgebreid met het Designerblik. Gerenommeerde kunstenaar hebben hun creatieve breinspinsels uitgewerkt op het porselein: van Michelangelo Pistoletto tot Marina Abramovic, van Sandro Chia tot Julian Schnabel, van Robert Rauschenberg tot Jeff Koons, van Joseph Kosuth tot James Rosenquist. Is jouw collectie nog niet compleet? Bekijk dan onze ruime Illy Art Collection aanbod.

Maurizio Galimberti
Wat is het eerste waaraan je denk bij Italië? Juist, koffie! Dit maakte de Italiaanse fotograaf en kunstenaar, Maurizio Galimberti, de perfecte kandidaat voor de meeste recente oplage van de illy Art Collection. Maurizio Galimberti is in 1956 geboren in Como, Italië. In de jaren '80 is hij begonnen met het uiten van zijn passie voor fotografie en ontdekte al snel de creatieve mogelijkheden met Polaroid. Op de kopjes en schotels weerspiegelt Maurizio Galimberti de obsessies en thema’s die hij als fotograaf en kunstenaar liefheeft en waar iedereen, dus ook jij, dagelijks mee te maken krijgt: beweging, muziek, reizen en onvolmaaktheid.

De foto’s uit Triëst, Venetië, Pisa, Rome, Florence en Milaan die op het witte porselein prijken, zijn met de bekende ‘foto mozaïek techniek’ die Galimberti maakt met Polaroids in een ander perspectief geplaatst en refereren aan het koffieritueel dat wereldwijd in verband wordt gebracht met Italië. Je kunt nu dus genieten van een échte Italiaanse espresso, uit een écht Italiaans kunstwerk, ontworpen door een échte Italiaan. Wie wil dat nou niet!?

Leuk feitje
Jaarlijks worden er bijna 400 miljard kopjes koffie gedronken! Finland is het land waar dit het meeste wordt gedronken. Een Fin drinkt namelijk gemiddeld 12 kg koffie per jaar!
Finland mag dan misschien wel het land zijn waar de meeste koffie wordt geconsumeerd, maar één man overtreft alles. De Franse schrijver Honoré de Balzac schijnt maar liefst 50 kopjes koffie per dag te hebben gedronken. Zo kon Honoré de gehele nacht doorwerken aan zijn boek en vroeg in de morgen weer verdergaan.
Het land waar de meeste koffie wordt geproduceerd is Brazilië. Dit land is verantwoordelijk voor 40% van de gehele koffieproductie! Kom nu een kijkje nemen in onze showroom of op de website en zie zelf het grote aanbod koffieartikelen.