illy Art Collection | Max Petrone

illy heeft het voor elkaar gekregen om het praktische met het mooie te combineren. Al 25 jaar lang slaagt de koffiebrander erin om een dagelijks gebruiksvoorwerp - koffiekopjes – te koppelen aan de artistieke uitspattingen van moderne en vooruitstrevende kunstenaren.

De illy Art Collection is een concept bedacht door oprichter Francesco illy. Het biedt bekende, maar ook onbekende jonge talenten uit de hele wereld de kans om uitingen te geven aan hun kunstenaarschap en deel uit te maken van de illy geschiedenis. Dit doen zij door de witte, porseleinen kopjes, ontworpen door Matteo Thun, naar eigen stijl een smaak te verfraaien. Hierdoor ontstaat een steeds groter wordende unieke collectie van kunstobjecten om elke dag te gebruiken. Een verzamelcollectie waar je daadwerkelijk iets aan hebt.

Max Petrone
Wat is het eerste waaraan je denk bij Italië? Juist, koffie! Dit maakte de Italiaanse schilder, Max Petrone, de perfecte kandidaat voor de komende oplage van de illy Art Collection. Max Petrone is in 1983 geboren in Moncalieri, Italië. Zijn droom is altijd geweest om via zijn kunst te communiceren. Door steeds zijn unieke en onmiskenbare stijl toe te passen op designobjecten, behaalde hij 4 miljoen views met zijn video’s over grafische koffie. In 2015 nam hij deel aan de Expo Milano met een interactieve live-painting van illycaffè.

Op de kopjes en schotels weerspiegelt Max Petrone de zintuiglijke emotie van cosmetica en koffie, die hij combineert met diepe kleuren en tastbare texturen. Binnenkort dus genieten van een échte Italiaanse cappuccino, uit een écht Italiaans kunstwerk, ontworpen door een échte Italiaan. Wie wil dat nou niet!?

Leuk feitje
Het eerste kopje koffie begint in Italië met een Cappuccino bij het ontbijt. Gedurende de dag wordt regelmatig in de lokale bar een Caffè gedronken, bij ons wel bekend als een espresso. Naast de welbekende Cappuccino, Latte Macchiato en Caffè Crème bestaan er nog vele varianten!

De Espresso, een klein kopje sterke koffie, is in Italië simpelweg een caffè. Espresso is geen koffiesoort maar een methode om sterke koffie te bereiden. Deze methode, in het begin van de 20e eeuw uitgevonden door Italianen, houdt in dat de koffie onder hoge druk, in zeer korte tijd wordt bereid. Hierdoor ontstaat er een lichtbruine cremelaag, die zo stevig hoort te zijn dat het een lepeltje kan dragen!

De collectie
De collectie bestaat uit sets van espresso- en cappuccinokopjes, al zijn er ook enkele unieke verpakkingen die bestaan uit één enkel espressokopje. In 2006 werd de illy Art Collection uitgebreid met het Designerblik. Gerenommeerde kunstenaar hebben hun creatieve breinspinsels uitgewerkt op het porselein: van Michelangelo Pistoletto tot Marina Abramovic, van Sandro Chia tot Julian Schnabel, van Robert Rauschenberg tot Jeff Koons, van Joseph Kosuth tot James Rosenquist. Is jouw collectie nog niet compleet? Bekijk dan onze ruime Illy Art Collection aanbod.