illy

Maak kennis met de welbekende en toonaangevende Italiaanse koffiebrander illy!

De Oorsprong

illy is in 1933 opgericht door de Hongaar Francesco Illy. De echte doorbraak van illy was echter in 1935, toen werd namelijk de moeder aller espressomachines uitgevonden, de Illetta. Tevens werd in dat jaar een revolutionaire methode bedacht om koffie langer houdbaar te houden. De koffie werd namelijk onder druk gezet, waardoor de kwaliteit werd verbeterd en het ook mogelijk werd om naar het buitenland te exporteren.

In de jaren 40 belandde het product in Nederland. De ontwikkeling van Illy bleef grote sprongen maken. In diezelfde periode ging de zoon van Francesco, een scheikundige, ook een grote rol spelen in het bedrijf. Dit zorgde voor veel technologische ontwikkelingen waardoor bijvoorbeeld ook gemalen koffie in het assortiment terechtkwam.

In de jaren 90 ging illy zich ook richten op kopjes en maakte de Amerikaanse kunstenaar James Rosenquist het huidige logo van illy. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Andrea Illy, de zoon van Ernesto en kleinzoon van Francesco waardoor de familietraditie nog steeds in stand is.

Het Brandpunt

Excellente kwaliteit, innovatie en echte koffiecultuur. Dat is waar illy voor staat. De missie is dan ook om koffieliefhebbers te laten genieten van de beste koffie uit de natuur, die een handje geholpen is door de meest innovatieve ideeën en technologieën. Ze hebben dan ook niet voor niets de ambitie om leider te blijven in het premium koffie segment.

Dit alles wordt en blijft mogelijk door de passie voor koffie die illy na 85 jaar nog steeds in zich heeft. illy heeft ook verschillende waardes die ervoor zorgen dat de cultuur blijft zoals hij nu is. Misschien wel de belangrijkste waarde is ethiek. illy denkt niet alleen aan winst op de korte termijn, maar wil er vooral voor zorgen dat het op de lange termijn transparant en duurzaam blijft. Deze kijk op duurzaamheid heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. illy is namelijk het eerste bedrijf ter wereld dat het certificaat voor ‘Responsible Supply Chain Process’ heeft ontvangen, wat aantoont dat er alles aan gedaan wordt om zoveel mogelijk rekening te houden met bijvoorbeeld de samenwerkende branderijen en de natuur.

illy neemt alleen met de beste koffie genoegen en werkt daarom alleen samen met de beste branderijen, die over alle continenten verspreid liggen. Wel dragen ze zorg voor deze branderijen en zorgen ze ervoor dat niet alleen illy er beter van wordt, maar zeker ook de branderij en ook de omgeving van de branderij.

De Roasts

Wij hebben een mooi en compleet aanbod aan illy koffie in ons assortiment: van koffiebonen tot servings en van capsules tot gemalen koffiebonen. 

Koffiebonen

Wij hebben maar liefst 6 verschillende soorten koffiebonen van illy in ons assortiment; voor ieder wat wils! De normale branding bijvoorbeeld heeft een melange die bestaat uit 9 soorten Arabica koffie, die een fluweelzachte smaak verwezenlijkt. De cafeïnevrije bonen lijken qua smaak op de normale branding, maar dan met een cafeïne percentage van minder dan 0,05%. Ook hebben we de donkere branding waarbij het verschil is dat het 6 graden heter wordt gebrand dan de normale branding. Dit zorgt voor een net wat pittigere smaak.

Verder voeren we nog 3 soorten Arabica Selecion koffiebonen van illy in ons assortiment. De Arabica Selection Brasile bijvoorbeeld komt uit het Cerrado Mineiro gebied en beschikt over donkere chocoladetonen, wat deze koffie perfect maakt voor een espresso of lungo. De Arabica Selection Ethiopia daarentegen heeft een vernieuwde smaak met tonen van bloemen, wat een intense smaak met heerlijke aroma’s veroorzaakt. Tot slot is er de Guatemala koffieboon, welke geplukt wordt op 2 kilometer hoogte. Dit geeft deze boon een zoetige smaak met tonen van chocolade.

Kan jij niet kiezen? Dan raden wij aan om één van de twee extra voordelige illy koffiebonen proefpakketten te proberen!

Gemalen Koffiebonen

Naast de overheerlijke niet-gemalen koffiebonen is er ook gemalen koffie van illy. Dat is wel zo makkelijk! Onder de gemalen koffie valt de normale variant espressomaling, wat ook meteen de meest gedronken koffie van illy is. De smaak van deze koffie is fluweelzacht en krachtig en is geschikt voor alle koffievarianten. De donkere espressomaling van illy is net als bij de gewone koffiebonen 6 graden heter gebrand, wat zorgt voor een krachtige en intense body. Verder is er nog de cafeïnevrije gemalen espresso koffie van illy, die qua smaak sterk lijkt op de normale branding, maar dan zonder cafeïne; heerlijk om de hele dag door te drinken!

De gemalen Moka koffie normale branding heeft de welbekende authentieke illy smaak met een mooi evenwicht van mildheid en kracht, maar dan met een iets grovere maling speciaal voor percolators (ook wel mokapotje genoemd). Ook zijn er ook nog 2 soorten gemalen koffie, speciaal ontwikkeld voor filterkoffieapparaten. De normale branding gemalen filterkoffie is grover gemalen dan de illy espressomaling koffie. Dit resulteert in een heerlijk kopje koffie met een mild en smaakvol karakter. Ook is er een donkere variant gemalen filterkoffie, welke een heerlijk aroma van cacao heeft, opgevoild door een stevige body.

Iperespresso Capsules

Uniek en exclusief op de markt: De Iperespresso Capsules van illy. Deze capsules zijn verpakt in luchtdichte blikken per 21 capsules. Ook van de illy capsules hebben wij een ruim aanbod. Uiteraard hebben wij de normale branding capsules. Dit zijn verreweg de meest gedronken capsules van illy. Ze zijn geschikt voor alle koffievarianten. Deze capsules zijn voorzien van de kenmerkende illy smaak, met een volle en mooie body. Ook hebben wij de donkere capsules in ons assortiment, welke uitstekend geschikt zijn voor cappuccino’s of latte's. Net als bij de gemalen en normale koffiebonen is de koffie voor de donkere capsules 6 graden heter gebrand, wat de smaak intenser en krachtiger maakt. Verder zijn er nog de cafeïnevrije capsules, die qua smaak sterk overeen komen met de normale branding, maar dan, zoals de naam al doet beweren, zonder cafeïne.

De Lungo capsules lijken qua smaak in grote lijnen op de normale variant, maar de koffie van deze blauwe variant is grover gemalen waardoor waardoor het water sneller door de koffie loopt en je een grotere hoeveelheid koffie krijgt. Alleen de Lungo capsules hebben een snellere doorloop van het water, waardoor je een 'normale' kop koffie krijgt (circa 60 ml). Dit is in tegenstelling tot de andere capsules, welke allemaal een inhoud hebben van 25 - 30 ml. 

Naast deze capsules zijn er ook nog enkele Arabica Selection varianten beschikbaar, namelijk Ethiopia, Brasile, Colombia en Guatemala. De Ethiopia koffie kenmerkt zich door een zachte bloemige smaak, die deze koffie lekker mild maken. De Brasile is daarentegen een stuk krachtiger, en is uitstekend geschikt voor cappuccino door de zoete tonen van karamel. Verder is er de Colombia variant, die zich kenmerkt door de perfecte balans tussen zoet, bitter en zuur. Daarnaast bevat hij ook tonen van fruit en chocolade, wat hem een verrassende maar heerlijke smaak geeft. Last but not least is er de Guatamala capsule. Deze overheerlijke koffie is sterk, maar zoetig met een duidelijke ondertoon van chocolade.

Servings

De illy ESE Servings (Easy Serving Espresso) hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere manieren van koffiezetten, namelijk: geen verspilling, geen rommel en een minimum aan onderhoud. De servings zijn van hoge kwaliteit en afkomstig vanuit o.a. Azie, Zuid-Amerika en Afrika.

Het ESE systeem is oorspronkelijk ontwikkeld door illy. Het systeem werkt op basis van espressopads. De illy melange is onder de juiste druk samengeperst tussen twee biologisch afbreekbare lagen filterpapier. Met de ESE servings creëer je in een handomdraai de perfecte espresso!

Elke serving bestaat uit 7 gram gebrande, gemalen, gedoseerde en geperste koffie en alle servings worden geleverd in een verpakking van 18 stuks. Er zijn 3 soorten servings, namelijk de normale, donkere en cafeïnevrije serving. De normale branding kenmerkt zich door een evenwichtige smaak, tezamen met bijzondere tonen van karamel, chocolade en lichte bloemen. De donkere branding is krachtig en vol van smaak en is geschikt voor alle koffievarianten. Tot slot is er de cafeïnevrije variant, welke uitstekend gfeschikt is om de hele dag door te drinken.