Keikoffie

Wij laten je graag kennismaken met een nieuwe brander in ons assortiment. Lees alles over de uitzonderlijke koffiebrander Keikoffie.

De Oorsprong

De oprichter van Keikoffie, Maurice de Jong, is ongeveer 10 jaar geleden begonnen zijn passie voor koffie om te zetten in een concreet plan. Hij was namelijk klaar met de vieze bedrijfskoffie bij de bank waar hij werkte en vond dat het beter kon. Hij begon zich te verdiepen in de koffie, maakte er echt zijn passie van en wilde er alles van weten. Dit bracht hem op veel plekken in de wereld, bijvoorbeeld in Thailand waar hij meehielp met het plukken van koffie. Op deze manier kwam hij alles te weten over het gehele proces van het branden van koffie. Uiteindelijk zette hij de stap en begon hij zelf met het produceren van koffie. Dit deed hij vanuit zijn bus, met een oude Italiaanse koffiebrander erin van maar liefst 600 kilo.

In deze bus tourde hij de hele regio door en bezocht hij vele festivals waar hij zijn koffiebonen aan de man bracht. Duurzaamheid is in dit gehele proces zeer belangrijk. Zo worden duurzame verpakkingen gebruikt en kiest hij niet voor fossiele brandstoffen. Daarnaast is hij alleen tevreden met het allerbeste en wordt dus alleen gebruik gemaakt van de beste koffiebonen. Inmiddels is de bus ingeruild voor een bedrijfspand in Bunschoten-Spakenburg, vanwaar nog steeds 5 verschillende soorten koffiebonen van over de hele wereld worden gebrand in de antieke Italiaanse koffiebrander uit de jaren 60.

Het Brandpunt
Keikoffie heeft een duidelijke doelstelling, namelijk op een milieuvriendelijke en ambachtelijke manier heerlijke koffie branden. De lekkerste koffie en service bieden, dat is belangrijk voor Keikoffie. Daarom staan ze ook altijd open voor feedback zodat het branderij nog beter kan worden. Op dit moment heeft Keikoffie vijf soorten koffiebonen in haar assortiment (Peru, Mexico, Uganda, Rum en Whiskey).

Keikoffie is een bijzondere branderij in meerdere opzichten. Zo worden alle koffiebonen gebrand op een authentieke Italiaanse manier die je nergens anders in Nederland terugziet, namelijk op eikenhout. Keikoffie trekt vaak de vergelijking met barbecueën, op gas is namelijk makkelijk, goedkoop en snel, terwijl je op hout pas echt lekkere smaak aan je vlees krijgt. Bij koffie is dit niet anders volgens Keikoffie. Daarnaast is al het gebruikte hout resthout uit de meubelindustrie, wat zeer goed voor het milieu is.

Ook heeft Keikoffie tot doelstelling gemaakt de milieuvriendelijkste branderij van Nederland te worden. Dit is duidelijk terug te zien in de manier van werken. Zo worden er geen fossiele brandstoffen zoals aardgas gebruikt bij de productie, maar alleen van hout en elektriciteit. In Nederland is Keikoffie de enige branderij die op deze manier werkt.

Daarnaast wordt er niet gedaan aan massaproductie. Alle bestellingen worden per week gemaakt, wat een groot verschil is met de grote koffiebranderijen die tot wel anderhalf jaar vooruit branden. Er wordt ook geen stikstofgas toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen zoals grotere branderijen doen. Alles bij Keikoffie draait om verse en pure koffiebonen. Bij Keikoffie wordt alles met de hand bereid, en komen er geen computers of brandprofielen aan te pas. Tot slot wordt er gewerkt met een Italiaanse koffiebrander, wat duidelijk terug te proeven is in de smaak omdat het anders is dan hoe normaal in Nederland wordt gewerkt.

De Roasts
Omdat wij graag een compleet aanbod aanbieden, hebben wij alle verkrijgbare koffiesoorten van Keikoffie opgenomen in ons assortiment!

Whiskey Special
Deze koffiebonen zijn gemaakt met kwaliteits whiskey en hebben een uniek bereidingsproces. Voordat de koffie gebrand wordt in een authentieke Italiaanse koffiebrander moet deze namelijk een aantal weken rijpen. Dit maakt deze koffie uniek in zijn soort.

De koffie bestaat uit smaakvolle koffiebonen, en heeft een volle rokerige whiskey smaak. De alcohol zelf is echter niet meer aanwezig in de koffie, deze is namelijk verdampt tijdens het productieproces. De koffiebonen zijn medium/dark gebrand.

Rum Special
De Rum Special van Keikoffie bestaat uit 250 gram koffiebonen, die op een unieke manier bereid zijn. De koffiebonen worden namelijk eerst een aantal weken gerijpt, voordat ze in de authentieke Italiaanse koffiebrander worden gebrand. Dit geeft de koffiebonen een unieke smaak.

De koffiebonen hebben een volle, rokerige rum smaak, die zorgt voor unieke smaakvolle koffiebonen. Ondanks dat er alcohol is gebruikt tijdens het bereidingsproces is er geen alcohol meer aanwezig in de koffiebonen, deze zijn namelijk compleet verdampt tijdens het productieproces.

Peru Special
Deze koffie is geplukt in de beste koffiegebieden van Peru, op een hoogte van 800 tot 2000 meter in een warm en vochtig klimaat. Deze plantages liggen namelijk bij de Urubama-rivier (vlakbij de beroemde inca-stad Machu Picchu), in de valleien van de convenion en in Yanatile. 

De koffie is medium/donker gebrand en bezit een pittige smaak met tonen van cacao die zorgen voor een goede afdronk. Deze koffiebonen zijn geschikt voor alle zetmethodes, van espresso's tot cappuccino's.

Mexico Special
De Mexico Special is afkomstig uit de koffieplantages van Oaxaca, in het zuiden van Mexico. De koffiebonen zijn geplukt in een warm, vochtig klimaat op een hoogte van 1100 tot 1600 meter. 

De koffiebonen hebben een volle smaak met een zachte geur, en bevatten tonen van chocolade. Daarnaast zijn ze medium/dark gebrand en zijn ze ideaal om lang wakker te blijven!

Uganda Special
De Uganda Special komt uit het grensgebied van Uganda en Kenia, in de regio Bigusu aan de rand van de stratovulkaan Mount Elgon. Dit gebied heeft een warm, vochtig klimaat en ligt op een hoogte van 1000 tot 1800 meter. Deze koffie is al eens in de prijzen gevallen, het won namelijk de East Fine Coffee Award in 2003.

De Uganda Special heeft een volle smaak met tonen van hazelnoot, wat de koffie een soepele afdronk geeft. Daarnaast is de koffie medium tot donker gebrand en is het geschikt voor alle zetmethodes.