Koffie cuppen – aroma’s proeven

Voordat jij thuis of op werk kunt genieten van jouw lekkere kop koffie, vinden er verschillende processen plaats waarin de koffie wordt beoordeeld. Eén daarvan is het cuppen van koffie. Cuppen is niets minder dan het proeven van koffie. Dit zorgt ervoor dat jij als consument steeds betere koffie kunt drinken en jouw smaakbeleving kunt vergroten!

Hoe werkt het cuppen van koffie?

Middels een koffieproeverij worden de koffiebonen gecupt en beoordeeld. Voor de koffiebrander is dit erg belangrijk. De koffiebrander proeft niet alleen nieuwe koffie, maar gebruikt het cuppen ook om de kwaliteit van al gekende koffiebonen te waarborgen. Het doel van de koffiebrander is dat wij als consumenten kunnen genieten van steeds betere en lekkere koffie.

De Speciality Coffee Association (SCA), een instituut waar duizenden koffie professionals en liefhebbers bij zijn aangesloten, heeft een gestandaardiseerde proefmethode ontwikkeld, zodat het cuppen van koffie eerlijk worden beoordeeld. Hieronder lees je hoe professionals dit proces uitvoeren. Je kunt het thuis ook zelf proberen!  

Eén kopje omvat één versgemalen koffiesoort. Zijn alle koppen gevuld met gemalen koffie? Dan ruik je ernaar en noteer je de aroma's die je waarneemt. Hierna schenk je het hete water dat net van de kook is op de koffie en de koffiebrander kan starten met het beoordelen van de koffiebonen volgens de 11 criteriapunten: aroma, smaakbeleving, nasmaak, body, zoetheid, aciditeit, balans, clean up, uniformiteit, defecten en algemene beoordeling.

 1. Het aroma van de koffie
  De geur die de koffiebrander waarneemt wanneer er versgemalen koffie in het kopje zit en wanneer de koffie is verzadigd door heet water.
 2. De smaakbeleving van de koffie
  De koffiebrander beoordeelt de combinatie van smaak en geur op de kwaliteit, intensiteit en complexiteit van de koffie.
 3. De nasmaak van de koffie
  De smaak die wordt onthuld wanneer de koffiebrander de koffie doorslikt of uitspuugt.
 4. Aciditeit van de koffie
  Hierbij gaat het om de positieve aciditeit. De koffiebrander beoordeelt de sprankel, frisheid, helderheid en levendigheid van de koffie.
 5. De body van de koffie
  De body verwijst naar het mondgevoel. De koffiebrander beweegt de koffie door de mond en wrijft tegelijkertijd met de tong over het gehemelte. Zo kan de koffiebrander het gevoel van zwaarte, consistentie en stevigheid omschrijven.
 6. De zoetheid van de koffie
  De koffie smaakt veelal fruitig en zoet.
 7. De smaakbalans van de koffie
  Hierbij gaat het om de harmonie tussen de verschillende smaakeigenschappen. Belangrijke stoffen zoals cafeïne, suikers, oliën, vetten en zuren zorgen voor een goede smaakbalans.
 8. De koffie clean-up
  Vanaf het slurpen tot de nasmaak beoordeelt de koffiebrander de aanwezige smaken van de koffie.
 9. De uniformiteit van de koffie
  De koffiebrander zal dezelfde koffie verschillende keren beoordelen. Het is namelijk van belang dat er consistentie zit in de beoordeling van dezelfde soort koffiebonen.
 10. Algemene beoordeling
  De koffiebrander let op verschillende aspecten bij een algemene beoordeling van de koffie.
 11. Defecten
  Smaakeigenschappen die de kwaliteit van de koffie negatief beïnvloeden wegen zwaar op de totale beoordeling van de koffie. De defecten worden vermenigvuldigd en afgetrokken van het totaal aantal punten.

Thuis cuppen

Je kunt zelf ook thuis experimenten met koffie en de aroma's proeven. Er bestaat een smaakwiel, ontwikkeld door de SCA, dat jij goed kunt gebruiken als hulpmiddel bij het beoordelen van jouw koffie. Wanneer je het cuppen zelf uitprobeert, kun je fruitige, kruidige, bloemige of nootachtige smaken ontdekken. Proef jij al het verschil?

Tips van Bob

Hieronder enkele tips van Bob voor jou om het cuppen thuis nog leuker te maken:

 • start niet met cuppen direct nadat je je tanden hebt gepoetst. Houd jouw smaakpupillen zo neutraal mogelijk.
 • Belangrijk is ook om het cuppen van koffie met helder licht te doen. Zo is de kleur van de koffie goed te zien.
 • En last but not least, hoe meer je uitprobeert, hoe meer je kunt onderscheiden. Probeer dus veel uit en vergroot jouw smaakbeleving in koffie.

Bekijk de proefpakketten

LOT61 Koffiebonen Proefpakket 750 gram

LOT61 Koffiebonen Proefpakket 750 gram

Adviesprijs 28,00 24,95
Geels Proefpakket 3 kg

Geels Proefpakket 3 kg

Adviesprijs 56,85 52,95
Bocca Coffee Proefpakket 750 gram

Bocca Coffee Proefpakket 750 gram

Adviesprijs 26,05 24,95
Mocca dor Koffiebonen Proefpakket 750 gram

Mocca dor Koffiebonen Proefpakket 750 gram

Adviesprijs 20,00 18,50
illy Koffiebonen Arabica Selection Proefpakket 750 gram

illy Koffiebonen Arabica Selection Proefpakket 750 gram

Adviesprijs 23,07 23,07 21,95
illy Koffiebonen Basic Proefpakket 750 gram

illy Koffiebonen Basic Proefpakket 750 gram

Adviesprijs 23,07 23,07 21,95