How To | Latte Art

Wanneer je bij een hippe koffiezaak een cappuccino bestelt krijg je meestal een mooie tekening in je melkschuim. De afgelopen jaren is dit een grote trend geworden.  Deze figuren noemen ze ook wel Latte Art. Barista’s laten hiermee zien dat ze een bepaalde vakmanschap hebben en dat ze koffie met zorg bereiden.  Wil je ook graag deze figuren kunnen maken? In deze blog staat wat je hiervoor nodig hebt.

Barista’s hebben meestal jarenlang geoefend op verschillende figuren. Het is ook niet iets wat je in één dag kan leren. Oefening baart in dit geval kunst. Om te beginnen heb je in ieder geval de juiste materialen en voorbereiding nodig. De belangrijkste staan hier op een rijtje:

 • Zorg dat je een melkkan hebt met een goede schenktuit. Alleen met een spitsere schenktuit kan je de verschillende figuren in de koffie tekenen.
 • Gebruik volle (koeien) melk voor een stevige structuur en goede schuim. Zorg dat er geen luchtbubbels inzitten voordat je begint. Meestal moet je het van te voren even laten rusten.
 • Zorg ervoor dat je een goede melkopschuimer kan gebruiken.
 • Houd de volumestreep in het kannetje aan om de hoeveelheid melk te bepalen tijdens het opschuimen.
 • Oefen eerst goed hoe je melk moet opschuimen (lees onze andere blog). Hier zit namelijk ook een bepaalde techniek in. Je kan alleen met goed gemaakte schuim mooie figuren maken.
 • Zet voordat u begint alles klaar. Denk bijvoorbeeld aan het servies. Alles draait namelijk om timing. Wanneer je tussendoor nog van alles moet doen kan het schuim bijvoorbeeld inzakken.


Figuren maken
Hartjesfiguren worden gezien als de basis van Latte Art. Het is één van de minst moeilijke figuren om te maken. Om ermee te beginnen moet je in ieder geval de bovenstaande stappen volgen. Daarna kan je de volgende handelingen uitvoeren:

 1. Zet een vers gemaakte espresso klaar
 2. Begin met het opschuimen van de melk en schud de melk kort en rustig na het opschuimen. Je kan het schuim tussendoor ook overgieten naar een andere kan zodat de melk extra goed vermengt.
 3. Schenk vervolgens het schuim in het midden van de espresso totdat het kopje drie kwart vol is. Doet dit op een lange afstand zodat het schuim onder de koffie komt en er twee kleuren ontstaan.
 4. Vervolgens schenk je na drie kwart dichterbij in de koffie en wacht je tot er een ronding ontstaat. Wanneer je dichterbij schenkt heb je meer controle over je figuur.
 5. Als het kopje vol is haal je de kan tijdens het schenken weer omhoog en snijd je de ronding door zodat er een hartje ontstaat.

Als je nog meer figuren wilt leren zoals een bloem of een palm kan je op internet ook naar online video's kijken. Er zijn talloze variaties te maken. Heb je echter geen tijd om het te leren dan kunnen sjablonen en koffie of cacaopoeder ook de uitkomst zijn om mooie figuren op je cappuccino te krijgen.

Indien je nog materialen nodig hebt zoals een goede melkschuimer of  een melkkan. Bezoek dan onze webshop en ga naar koffieapparatuur!