Onderhoud van je koffiemachine

Het goed onderhouden van je espresso- of koffiemachine is erg belangrijk, zodat de koffie de lekkere smaak blijft behouden. Door oude koffieresten kan je koffie namelijk bitter en zuur gaan smaken. Daarnaast zorgen kalkresten meestal voor technische problemen. Voor een langere levensduur van je koffiemachine is het dus van belang dat je espressomachine goed wordt onderhouden.

Dagelijks onderhoud
Om je espressomachine normaal te laten functioneren is het dagelijks onderhoud van groot belang. Er zijn een aantal dingen die je dagelijks het beste kunt doen. Je dient dagelijks het filter en de filterdrager schoon te maken met gebruik van een borsteltje. Je kan hiervoor verschillende producten aanschaffen, zo zijn er borstels voor koffiemolens, leidingen en zetgroepen.

Water is uitermate belangrijk voor het onderhoud van je espressomachine, zo dien je dagelijks het waterreservoir te vullen met vers water en zal je het systeem moeten doorspoelen met vers water. De meeste machines doen dit uit zichzelf voorafgaand aan het zetten van een kopje koffie. Als je machine niet over deze functie beschikt kun je ook reinigings –en ontkalkingstabletten aanschaffen. Hierbij moet je wel goed opletten welk artikel je koopt. Meestal wordt er aangegeven welk middelen je hiervoor kan gebruiken. Dit zijn meestal de onderhoudsartikelen die van hetzelfde merk zijn als je machine. Echter bieden wij ook een ruime keuze aan onderhoudsartikelen aan die net zo goed zijn alleen een stuk goedkoper! Wanneer je niet weet welk product je moet gebruiken dan kan je altijd langskomen bij onze showroom, omdat er het risico bestaat dat er een te ‘’agressief’’ middel wordt gebruik. Stel het ontkalken en reinigen van je machine ook niet uit. Want hoe langer je dit uitstelt des te dikker de kalklaag en hoe lastiger het wordt deze te verwijderen.

Indien jouw machine over een stoompijpje beschikt zal je deze ook dagelijks moeten schoonmaken. Hiervoor kan je verschillende melkreinigingsproducten aanschaffen. Vloeistoffen kun je kopen in de vorm van een flesje. De vloeistof zorgt ervoor dat het stoombuisje wordt gereinigd, waardoor de melkresten verdwijnen net als het aangekleefde room. 

Maandelijks onderhoud
Naast deze dagelijkse onderhoudsklusjes zijn er ook maandelijkse schoonmaakactiviteiten. Zo zal het douchematje en eventueel de rubberen ring goed moeten worden schoongemaakt. Dit kan je doen met het gebruik van een speciaal borsteltje. Maandelijks zal er gecheckt moeten worden of het pistonrubbertje niet verhard is. Is dit wel het geval dan zal deze vernieuwd moeten worden.

Als laatste punt waar je goed op moet letten is dat het ontkalken van je espressomachine anders is dan het reinigen ervan. Bij het ontkalken van de machine worden alleen de kalkresten verwijderd die ontstaan door het gebruik van water. Echter brengt het zetten van een kopje koffie andere viezigheden met zich mee, zoals vetten en oliën. De smaak van de koffiebonen gaan hierdoor verloren, maar ook zijn deze verstoppingen een voedingsbodem voor bacteriën. Daarom zal je altijd de binnenkant moeten reinigen. Dit is anders bij filter-, cup- en padmachines. Hier blijven de vetten en oliën namelijk achter in de cups of filters, waardoor de koffie niet in contact komt met de machine en dus niet hoeft te worden schoongemaakt.

Om dus volop van je machine en koffie te genieten is onderhoud noodzakelijk. Het ‘’te’’ lang uitstellen van de schoonmaak zorgt voor bittere en zure smaken aan de koffie en daarnaast kan de machine kapot gaan als hij dicht slibt. De aankopen van desbetreffende onderhoudsartikelen zorgen ervoor dat je nog jarenlang plezier kunt hebben van je espressomachine!

Er zijn ook nog een aantal tips die het onderhoud van je koffiemachine kunnen vereenvoudigen. Houd dus rekening met de volgende 6 tips!

Tip #1
Plaats de koffiemachine op een stabiele ondergrond, op een droge plaats bij de normale kamertemperatuur van 20oC.

Tip #2
Leeg en reinig de residubak dagelijks met een reinigingsmiddel. (Deze kan ook in de vaatwasser worden gedaan.)

Tip #3
Vervang, zodra het wordt aangegeven, het waterfilter van je machine om kalkaanslag tegen te gaan.

Tip #4
Indien je apparaat over een melkslang beschikt, dan zal deze dagelijks moeten worden schoongespoeld met water.

Tip #5
Ook is de schoonmaak van de buitenkant belangrijk om eventuele ‘’bacteriën’’ tegen te gaan.

Tip #6
Plaats je koffiemachine niet bij bacterierijke voorzieningen, zoals het sanitair, de prullenbak, verwarming of in het zonlicht.