Veelgemaakte fouten bij het koffiezetten

Bij Bobplaza houden we van koffie. Om een goede kop koffie te zetten is aandacht voor het product nodig. Wij zorgen ervoor dat u de juiste producten in huis krijgt voor de perfecte kop koffie. Toch gaat er thuis nog wel eens iets fout bij het zetten van een kop koffie. In dit blog beschrijven we 5 veelgemaakte fouten.

Gebruik van kokend water
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.

De verhouding
Veel mensen gebruiken te veel of te weinig koffie. Een goede verhouding is rond de 9 gram koffie bij 120ml water. Deze verhouding kan natuurlijk aangepast worden aan de hand van uw persoonlijke voorkeur, maar zorg er dan voor dat het altijd een bewuste keuze is.

Voorgemalen bonen
Voorgemalen koffiebonen hebben minder smaak dan wanneerde bonen zelf gemalen worden. Het voordeel van voorgemalen koffie is natuurlijk het gemak en de snelheid, maar voor de perfecte kop koffie zijn verse koffiebonen altijd beter.

Vlak voordat je koffie gaat zetten kun je de bonen malen. Zorg er wel voor dat je een bonenmaler hebt die de bonen echt maalt en niet in kleine stukjes snijdt.

De verkeerde maling
Elk soort koffiemachine vraagt om een andere maling. Fijngemalen koffiebonen zijn geschikt voor een espressoapparaat of de Napolitaanse ‘omkeerpot’. Een middel maling is geschikt voor een papieren filter of een snelfilterapparaat. Een grove maling is perfect voor een ‘French press’ machine.

Een slechte kwaliteit boon
De perfecte kop koffie begint bij de juiste boon. Een veelgemaakte fout is dan ook beginnen met een koffieboon van slechte kwaliteit. Om je op dit punt een handje te helpen heeft Bobplaza een aantal uitstekende koffiebonen geselecteerd. Wij hebben een ruim aanbod A-merken in verschillende smaken en hoeveelheden, zodat je altijd iets vindt wat bij jouw smaak past.