De wereld van losse thee

Op kantoor bij Bobplaza heb ik pas echt geleerd hoe je de maximale smaaksensatie uit thee krijgt. Als ik thee drink geniet ik van elk moment, alle verschillende stappen zijn al een ontspanning op zich. Zelf geniet ik het meest van de verschillende thee uitzoeken uit de mooie potjes, krijg een lach op mijn gezicht van de leuke tekst op het maatschepje en als het op tafel staat is het natuurlijk genieten met de mooie accessoires.
 

Waarom losse thee

Door de vele voordelen van losse thee, drink ik tegenwoordig alleen nog losse thee. Zo zijn de meeste zakjes waar thee in verpakt zit gebleekt met chloor. Ook is deze thee verser en zitten er minder smaakversterkers in. Losse thee ziet er vaak mooi uit doordat er kaneelstokjes of stukjes fruit inzitten, in theezakjes zijn deze smaken met kunstmatige geur- en smaakstoffen gemaakt. Door deze smaakstoffen mis je ook de positieve effecten die de ingrediënten voor je gezondheid hebben. Daarnaast zit er in voorverpakte theezakjes een beetje suiker toegevoegd om de aroma’s te versterken.Daarnaast zit er in voorverpakte thee gemiddeld 30 tot 80 mg cafeïnne terwijl er in losse thee maar tussen de 0 en 40 mg per kopje zit.


Hoe zet je de thee

De thee zetten lijkt heel simpel maar dit is het eigenlijk niet. Als eerst het kiezen van een smaakje, het lastigste karwij, lees onder het kopje Yalenka ’s favorites voor de tips. Vervolgens kun je kiezen of je de thee in een filter, thee-ei of zakje wilt doen. Bij een filter en thee-ei is het belangrijk dat je controleert of de gaatjes klein zijn zodat er geen thee door de gaatjes heen komt. Ook is het voor de smaak belangrijk dat het filter van hoogwaardig RVS is zodat de smaak van het ijzer niet in je thee gaat zitten. Als je voor zakjes kiest zorg er dan voor dat je zakjes koopt die geen chloor bevatten van bijvoorbeeld T-Sac.
 

Om de beste thee te zetten heb je vers water nodig, het best is zelfs om gefilterd water te gebruiken. Dit kan door flessen water in de winkel te kopen of een waterkan te kopen die het water filtert. Ook is de waterkoker een belangrijk puntje, je kunt er een kiezen met of zonder tempratuurregelaar. Als je een waterkoker zonder tempratuurregelaar hebt, heb je wel een thermometer nodig voor de beste thee. Om de theebladeren de beste smaak te laten geven dient er namelijk rekening te worden gehouden met de tempratuur en de trektijd van de thee.

Groene thee: 70-80 graden        5 minuten laten trekken
Witte thee: 80-90 graden            5 minuten laten trekken
Pu-Erh: 95 graden                      2 minuten laten trekken
Oolong: 85 graden                      3 minuten laten trekken
Zwarte thee: 95-100 graden       2 minuten laten trekken
Kruidenthee: 95-100 graden       3 minuten laten trekken
Rooibos: 95-100 graden             3 minuten laten trekken


Thee drink ik het liefst in grote hoeveelheden, zo kom je makkelijk aan je 2 liter water per dag! Daarom kies je een mooie pot uit voor je thee. Zelf ben ik gek op de Bredemeijer Asia Xilin theepot. Deze is met zijn Japanse Design erg mooi en is als pakket beschikbaar met bijpassende kopjes en een onderzetter om de thee warm te houden. Deze sets zijn verkrijgbaar in de kleuren rood, groen en blauw. Maar ook als dit niet je smaak is hebben we nog 88 andere soorten theepotten in ons assortiment. Ook is het handig om een lepeltje te hebben waarmee je met 1 schepje thee voor 1 kopje thee hebt. De inhoud van dit schepje is ongeveer 2 gram losse thee.

 

Yalenka ’s Favorites

Dan komt de moeilijkste keuze: de smaak. In wat voor thee heb je zin en voor welke gelegenheid is de thee? Wil je zachte, zoete of juist citrus smaken of ga je voor een rooibos, zwarte of toch groene thee.

Als je naar een groene thee zoekt raad ik de Mona Lisa Smile aan, dit is een thee met rozenbloesem en aardbei waardoor het een fluweelzachte en zoete smaak heeft. Wil je liever een frisse groene thee dan kun je voor de Bamboe Fresh Panda gaan, door de vele vruchten en kruiden heeft deze thee een zomerse smaak. Heb je toch liever een thee met extra gezondheidsvoordelen, dan hebben we groene thee dadel gember. Gember heeft verschillende mogelijke positieve effecten zoals minder kans op diabetes, sneller van de griep af en helpen tegen migraine.Ook hebben we hele speciale kruiden- en vruchtentheeën. Zo hebben we theeën die mogelijk  helpen met gaan slapen en wakker worden, de goede nacht en goede morgen. Ook hebben we de fresh en fit en de stressweg die helpen met het herstellen van je lichaam door de combinatie van kruiden. Maar we hebben ook grootmoeders appeltaart, die je terugbrengt als klein kindje bij oma in de keuken. En de sterrenmix die helpt met problemen zoals de spijsvertering.

De theesoorten die ik aanraad als je graag een Rooibos wilt met zijn lekkere warme smaken is de Rooibos Senses met lekkere zoete fruitige smaken of de Rooibos Chai met zijn kruidige smaken.
Heb je een romantisch avondje? Dan zou ik zeker voor de Openhaard Romance gaan!

Zwarte thee is heel gezond door de antioxidanten, het kan mogelijk het cholesterol verlagen en de gezondheid van de darmen verbeteren. Vaak vinden mensen zwarte thee niet zo lekker maar daar brengen wij verandering in! Voor een zoete zwarte thee is de zwarte truffel en voor een frisse zwarte thee is de bloedsinaasappel een echte aanrader! Ook hebben we de lady grey, dit is een earl grey met citrusvruchten waardoor hij een frisse maar toch bekende smaak heeft.

Overzicht van alle losse thee soorten.