Hoe reinig ik mijn koffiemachine?

Het goed reinigen van je koffiemachine is voor de smaak van de koffie en levensduur van je machine uitermate van belang. Elke soort koffiemachine vereist een andere aanpak. Dit hebben wij voor jou op een rijtje gezet!

Reiniging van een volautomaat

Een groot voordeel van een volautomatische koffiemachine is dat de meeste machines zelf bijhouden wanneer deze gereinigd en ontkalkt dient te worden. Bij sommige machines (zoals DeLonghi) is het mogelijk om het binnenwerk/de zetgroep uit de machine te halen. Hierdoor kun je de zetgroep eenvoudig handmatig reinigen en zijn reinigingstabletten overbodig! Bij het reinigen van de zetgroep verwijder je overgebleven koffieresten, -vetten en -oliën. Hierdoor behoud je een optimale koffiesmaak en verleng je de levensduur van je machine. Wij raden aan om de zetgroep om de week af te spoelen met lauwwarm water. Bij machines zonder demontabele zetgroep (zoals Jura) zijn reinigingstabletten noodzakelijk voor het reinigen van de zetgroep. Deze machines beschikken over een automatisch reinigingsprogramma.

Als je een volautomatisch koffiemachine hebt, is het aanbevelenswaardig om gebruik te maken van een waterfilter. Dit filter verwijderd nagenoeg alle kalk uit (kraan)water, waardoor de machine minder snel zal verkalken. Dit is vanzelfsprekend ten goede voor de levensduur van de koffiemachine. De meeste koffiemachines geven aan wanneer het filter vervangen dient te worden. Indien hier geen sprake van is, raden wij aan om het filter elke 2 maanden (afhankelijk van de hoeveelheid koffie die gedronken en de hardheid van het water) te vervangen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een filterkan voor het filteren van het water. 

Wanneer het waterfilter altijd tijdig vervangen wordt, zal de koffiemachine 2 tot 4 keer per jaar ontkalkt moeten worden. Hoe vaak ontkalkt moet worden verschilt per type en merk en de meeste machines geven dit zelf aan. Voor het ontkalken maak je gebruik van ontkalker. Wij raden aan om gebruik te maken van vloeibare ontkalker.

Het is belangrijk dat het melksysteem van je volautomatisch koffiemachine goed gereinigd wordt met melksysteemreinger. Melksysteemreiniger voorkomt de vorming van bacteriën en verwijdert vetten en achtergebleven melkresten, welke schadelijke zijn voor de machine. Het is dus niet alleen hygiënisch, maar het zorgt tevens voor een langere levensduur van je machine! Het niet goed reinigen van het melksysteem kan er tevens voor zorgen dat de melk niet goed wordt opgeschuimd en je cappuccino niet optimaal van smaak is.

Raadpleeg voor het reinigen en ontkalken van je machine altijd de meegeleverde handleiding.

 

Reiniging van een halfautomaat

Het goed onderhouden van jouw espressomachine is cruciaal voor een optimale levensduur van de espressomachine én het behouden van de optimale koffiesmaak. De zetgroep (of broeikop) van een espressomachine komt in aanraking met de gemalen koffie in de filterhouder. Om deze reden raden wij aan om de overgebleven koffieresten, -vetten en -oliën die op de zetgroep van je espressomachine achterblijven om de week te reinigen door middel van reinigingstabletten. Voor het reinigen van de zetgroep heb je een blindfilter nodig. Ook is het aanbevelenswaardig om dagelijks een zetgroep borstel te gebruiken om koffieresten te verwijderen.

Verkalking is de voornaamste reden dat een espressomachine naar een reparateur moet. Dit is natuurlijk zonde, omdat dit eenvoudig voorkomen kan worden! Hiervoor zijn verschillende middelen en manieren. Allereerst kun je gebruik maken van een waterfilter. Wij raden aan om het waterfilter circa elke 1,5 tot 2 maanden te vervangen. Een alternatief voor waterfilters zijn filterkannen. Deze kannen filteren het (kraan)water, waarna het kalkloze water in het waterreservoir van de machine gegoten kan worden. Gezien het feit dat waterfilters niet alle kalk uit het water kunnen filteren, raden wij aan om je machine ook regelmatig te ontkalken met ontkalker. Ontkalk je machine circa elk kwartaal wanneer je gebruik maakt van een waterfilter. Indien je de keuze maakt om geen waterfilters te gebruiken, raden wij aan om je machine elke maand een ontkalkingsbeurt te geven. Wil je zeker zijn dat je espressomachine niet verkalkt? Maak dan gebruik van een waterfilter en filterkan en ontkalk de machine elk kwartaal.

Bekijk hier alle overige reinigingsaccessoires en barista tools. Raadpleeg voor het reinigen en ontkalken van je machine altijd de meegeleverde handleiding.

Reiniging van een capsulemachine

Capsule koffiemachines vergen bijna geen onderhoud. Het gehele extractieproces vindt namelijk plaats in de capsule zelf waardoor de koffie en de machine niet in aanraking met elkaar komen. Wel komt de machine in aanraking met water, en waar water is, is kalk. Voor capsulemachines zijn (nog) geen waterfilters ontwikkeld, waardoor de machines regelmatig ontkalkt moeten worden. De meeste machines geven aan wanneer deze ontkalkt moeten worden. Echter, naar onze mening is dit in de meeste gevallen niet frequent genoeg. Verkalking is de voornaamste reden dat machines het begeven. Om deze reden raden wij aan om de capsulemachine in ieder geval maandelijks te ontkalken met ontkalker en/of gebruik te maken van filterkannen.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat het lekbakje en het capsulereservoir regelmatig geleegd wordt. Ook is het van belang dat, indien de machine hierover beschikt, het stoompijpje of melksysteem goed gereinigd wordt met melksysteemreiniger.

Raadpleeg voor het reinigen en ontkalken van je machine altijd de meegeleverde handleiding.