Snelle levering
van producten
Betrouwbare betaalmogelijkheden
Altijd 30 dagen
bedenktijd
Onze klantenservice
023-5282218
Showroom vandaag open van 09:15 tot 18:00
U bevindt zich hier: Blog

Kopi Luwak | De duurste koffie ter wereld

Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Deze uit Indonesië afkomstige koffie (kopi) kost tussen de € 90,- en € 450,- per 500 gram en wordt daarom ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd. Maar waarom is deze koffie zo duur en wat maakt het zo speciaal?

Wat is Kopi Luwak?
Kopi Luwak is een koffiesoort gemaakt van Robusta of Arabica bonen, welke worden verbouwd op plantages. De koffieplant krijgt bessen waar twee pitten inzitten: de koffiebonen. In Indonesië lopen op deze plantages van oudsher civetkatten (ook wel bekend als de Luwak) rond. Ze zijn dol op het vruchtvlees van koffiebessen en eten de bessen op zodra ze rijp zijn. De Luwak verteren alleen het vruchtvlees; de bonen komen bij de ontlasting gearomatiseerd naar buiten. De koffiebonen worden door de lokale bevolking handmatig uit de uitwerpselen van de Luwak gehaald en worden vier tot zeven dagen gedroogd.  Vervolgens worden de koffiebonen gewassen en licht gebrand en verwerkt tot Kopi Luwak. Het is een ongelofelijk verhaal, maar waar.

Hoe smaakt en ruikt het? 
De smaak van Kopi Luwak is aardachtig, mossig, siroopachtig, zacht en rijk. Zijn bijzondere smaak dankt deze koffie aan het feit dat zuren, maagsappen en enzymen van de Luwak even hebben kunnen inwerken op de bonen tijdens het verteringsproces. Door de hitte bij het koffiebranden werken deze zuren sterk op elkaar in, wat zorgt voor de specifieke smaak. De geur wordt omschreven als: “mooi, met veel body en een perfecte balans tussen zoet en fris”.

Waarom is het zo duur? 
In het koffieseizoen verzamelt de lokale bevolking de uitwerpselen van de Luwak. Aangezien dit moeilijk te vinden is, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter. Per jaar wordt er slechts zo'n 200 tot 250 kilogram Kopi Luwak bonen geoogst. De vraag is echter vele malen hoger dan het aanbod en hierdoor worden Luwaks tegenwoordig uitgezet op de plantages. Desondanks is Kopi Luwak nog steeds schaars en blijft het de allerduurste koffie ter wereld.

Niet iedereen vindt Kopi Luwak lekker en veel vinden het een eigenaardig idee om deze koffie, gemaakt van uitwerpselen, te drinken. Voor deze mensen verkopen wij de lekkerste andere koffiesoorten.

 

Wil je geen 450 euro voor 500 gram betalen maar wel heerlijke koffie? Maak dan gebruik van onderstaande koffietip.

Koffietip: