Koffietrends 2019

Bij het ontbijt, tijdens het werk of ’s avonds op de bank, er is altijd ruimte voor een heerlijk kopje koffie en voor veel mensen is koffie een belangrijk onderdeel van de dag. Maar ondanks dat koffie voor veel mensen tijdloos lijkt, zijn er wel degelijk veel ontwikkelingen gaande en is de wereld van koffie voortdurend in beweging. 

Zo kwam in 2018 filterkoffie weer helemaal terug, waren koffiecocktails zeer populair en werd er veelvuldig geëxperimenteerd met verschillende melksoorten in de koffie. Maar inmiddels staat 2019 alweer voor de deur en zullen er ook komend jaar weer genoeg verschuivingen plaatsvinden. Maar wat houden deze verschuivingen eigenlijk in en welke koffietrends verwachten wij voor 2019? We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet!

Eerst nemen we even een kijkje in het verleden van koffie om te begrijpen hoe de huidige trends tot stand komen. Koffie is inmiddels aangekomen in de zogenaamde ‘Third Wave’ en hier hebben de huidige trends dan ook grotendeels mee te maken. De 3 verschillende ‘Waves’ geven in grote lijnen de ontwikkelingen van koffie in de afgelopen 150 jaar weer. De First Wave was namelijk de binnenkomst van koffie in Nederland en de explosieve groei die daarmee gepaard ging. Er kwamen bonen op de markt met constante kwaliteit, waardoor de koffie consumptie van Nederlanders omhoog ging. In de Second Wave (jaren 80) kwamen Italiaanse koffiebonen in Amerika terecht, waarna bedrijven als Starbucks werden opgericht. Hierdoor werd koffie buiten de deur drinken zeer populair en zag je in het straatbeeld steeds meer drinkbekers gevuld met koffie voorbijkomen. In deze tijd deed het beroep ‘barista’ ook zijn intrede. Inmiddels zijn we dus in de Third Wave aanbeland, waarbij er steeds meer afkeer ontstaat tegen budgetkoffie en koffie echt een hobby is voor velen. Espressomachines zijn steeds meer in opkomst en het handmatig thuis maken van koffie en alles wat hierbij komt kijken maakt nog steeds een groei door. Veel van de hieronder beschreven trends komen dan ook voort uit de Third Wave!

Cold Coffee

De eerste trend die we in 2019 goed in de gaten gaan houden is Cold Coffee, een koffievariant die in de zomer van 2018 haar intrede heeft gedaan in Amerika en naar verwachting nog verder in populariteit zal stijgen in 2019. Cold Coffee wordt vaak verward met ijskoffie, maar is compleet anders. IJskoffie wordt namelijk gemaakt doormiddel van warm water, wat vervolgens wordt afgekoeld. Cold Coffee daarentegen wordt direct met koud water gezet. De bereiding is dus precies hetzelfde als gewone koffie, alleen wordt Cold Coffee gezet in koud water en moet je dit 16 tot 24 uur laten trekken. Dit geeft de koffie veel smaak mee en maakt dit drankje perfect voor op een warme zomerdag!

Nitro Coffee

Ook Nitro Coffee is bezig aan een opmars en is vooral in Amerika al zeer populair. Deze koffievorm lijkt sterk op cold coffee, maar is wel degelijk anders doordat er stikstof is toegevoegd aan de koffie waardoor de smaak en structuur veranderd zijn. Qua looks lijkt doet Nitro Coffee sterk denken aan bier, ook door de manier waarop het geschonken wordt. In tegenstelling tot alle andere koffie komt deze koffiesoort namelijk uit een tap en bevat het een schuimkraag. Het is een stuk gezonder dan echte koffie, omdat het minder cafeïne bevat en door de romige, zoete smaak hoeft er in principe ook geen suiker of melk aan toegevoegd te worden. Nitro Coffee is sterk in opkomst in Engeland en Amerika en is daar zelfs al in blikken verkrijgbaar. In Nederland is het nog steeds schaars, maar er is zeker een grote stijging zichtbaar die in 2019 naar alle waarschijnlijkheid door zal zetten.

Chemex

Tot slot is Chemex zeker iets om in de gaten te gaan houden in 2019. Ondanks dat deze vorm van koffiezetten al in de jaren ’40 voor het eerst werd gebruikt, is het nu weer helemaal terug van weggeweest. Het zetten met behulp van de Chemex methode is simpel en zorgt ervoor dat je snel koffie kunt maken voor een grote groep mensen. Allereerst is er een glazen koffiemaker nodig, die in het midden smaller is dan aan de uiteinden (zandlopervorm) met een filter in het midden. Vervolgens worden er gemalen koffiebonen in dit filter gelegd, dat speciaal gemaakt is voor deze vorm van koffiezetten. Tot slot wordt er warm water over deze gemalen koffiebonen heen gegoten, en is de koffie klaar om gedronken te worden! Door de extra dikke filters die gebruikt worden blijft de smaak in de koffie aanwezig en blijven de aroma’s bewaard waardoor de koffie nog meer smaak meekrijgt. Daarnaast bevat Chemex een stuk minder cafeine dan gewone koffie, doordat het water minder lang in contact is met de koffie dan normaal.

We zijn benieuwd wat er in het komende jaar gaat gebeuren in de koffiewereld en welke nieuwe trends tevoorschijn komen. Uiteraard houden wij je op de hoogte!