Wat is het verschil tussen licht en donker gebrande koffiebonen?

Licht en donker gebrande koffie is zeer verschillend. Benieuwd hoe licht en donker gebrande koffiebonen van elkaar verschillen? Lees de blog en kom achter de invloed van verschillende manieren van koffiebranden!

Het proces

Er zijn drie belangrijke stappen in het brandproces. Eerst droog je de bonen en verwijder je hun natuurlijke vocht. Veel koffiebonen bevatten 9 tot 12 procent vocht. Dus een deel van het water moet worden verwijderd voordat andere reacties kunnen worden gestart in het brandproces. Zodra het vochtgehalte in de koffieboon is verlaagd... gaan we naar de kleur.

De tweede fase, ontwikkelt aroma's en smaken in een proces dat de Maillard-reactie wordt genoemd. De reducerende suikers en aminozuren reageren hierop, waardoor honderden verschillende aroma- en kleurstoffen ontstaan. Aan het einde van het bruiningsproces breiden de bonen uit en beginnen ze te knappen. Dit wordt de "eerste scheur" genoemd en het leidt rechtstreeks naar de derde en laatste fase, ontwikkeling. De bonen blijven tijdens het roosteren barsten, waardoor een exotherme reactie ontstaat die uiteindelijk bepaald of de koffieboon licht of donker is gebrand. Het roostproces creëert 800 tot 1.000 verschillende aromastoffen en gebrande profilering stelt ons in staat om de smaak van de koffie te bepalen.

Verschijning

Licht geroosterde bonen worden niet blootgesteld aan warmte na hun "eerste scheurtje", dus ze behouden meer vocht. Het resultaat is een dichtere boon die meer sepia-gekleurd is dan mahonie en voelt glad en droog aan. De koffie heeft ook een lichtere kleur en een dunnere consistentie. Donker geroosterde bonen zijn daarentegen bijna zwart van kleur en het oppervlak kan vet aanvoelen. De vette glans is duidelijk zichtbaar in het uiteindelijke kopje koffie. Een kopje koffie met donker geroosterde bonen is dikker en voller dan koffie die gemaakt is van licht geroosterde bonen.

Smaak

Koffie gemaakt van lichter geroosterde bonen heeft meestal meer delicate, complexe smaken. Licht gebrande koffie is doorgaans zoeter, helderder en zuurder. Donker geroosterde koffie is meestal minder zuur, met bittere, chocoladeachtige tonen.

Versheid

De datum van het roosteren is het belangrijkste stuk informatie op een zak koffie. Of je nu op zoek bent naar lichte of donkere bonen. Na twee weken beginnen de koffiebonen namelijk smaak te verliezen.

Cafeïne

Er zijn geruchten over welk gebraad de meeste cafeïne bevat, maar koffie, zoals de meeste dingen, is genuanceerd. Sommigen zeggen licht, anderen zeggen donker, maar voor het grootste deel is het verschil nominaal. Als het gaat om cafeïne gaat het om de manier waarop de koffie wordt gezet, en niet om hoe het wordt geroosterd.

Bijvoorbeeld, donker geroosterde bonen bevatten iets minder natuurlijk voorkomende cafeïne. Ze zijn echter minder dicht dan de licht geroosterde bonen, dus heb je de neiging om meer donkere bonen te gebruiken als je koffie zet. Het cafeïneverschil kan gesteld worden op nul.

Benieuwd naar het effect van cafeïne?