Welke soorten koffiebonen zijn er?

De ene kop koffie is de andere niet. Waardoor dat komt? De koffieboon natuurlijk! Van Arabica en Robusta heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Dit zijn namelijk de twee bekendste soorten koffiebonen. Maar wist je dat er nog een derde soort koffieboon bestaat welke geschikt is voor consumptie?

Er zijn tal van verschillende soorten koffiebonen afkomstig uit alle windstreken. Al deze koffiebonen kunnen worden opgedeeld in drie koffiesoorten: 'Coffea Arabica', 'Coffea Robusta' en 'Coffea Liberica'. Ondanks dat er drie koffiesoorten zijn, worden slechts twee soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie, namelijk de Arabica en Robusta. Dit komt doordat de Liberica van matige kwaliteit is en een relatief lage opbrengst heeft. 

Niet alleen de soort koffieboon heeft invloed op de smaak, maar ook de afkomst van de boon is uitermate van belang. Met een aandeel van 32% van de wereldmarkt is Brazilië de grootste koffieproducent ter wereld. Dit komt voornamelijk door het ideale 'koffieklimaat'. De Braziliaanse grond waarop de koffiebonen worden geproduceerd is enorm vruchtbaar en dit proef je terug in de koffie. Het is dan ook niet gek dat Braziliaanse koffie bij veel koffieliefhebbers de favoriet is! 

Coffea Arabica

Deze Arabica koffieplant wordt veruit het meest geteeld. Maar liefst 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat namelijk uit Arabica bonen. Arabica heeft een verfijnde en zoete smaak. Dit komt door de hoogte waarop de koffieplaneten groeien. Arabica groeit gemiddeld op zo'n 1500 meter hoogte en heeft hierdoor weinig last van ziektes en parasieten. Hierdoor hoeft de koffieboon, in tegenstelling tot de Robusta, weinig cafeïne aan te maken ter bescherming waardoor de boon van nature een laag cafeïnegehalte heeft! De Arabica boon heeft namelijk 50% minder cafeïne dan de Robusta-koffiebonen. Benieuwd naar het effect van cafeïne?

Coffea Robusta

De Coffea Robusta, ook wel Coffea Canephora genoemd, is een soort koffieplant die goed is voor 30% van de wereldproductie koffiebonen. De Robusta koffieplant wordt steeds populairder onder telers, omdat de plant sterker is dan de Coffea Arabica en minder snel ten prooi valt aan ziektes. De Robusta groeit een stuk lager dan de Arabica (tot 600 meter) en beschermt zichzelf door flink wat cafeïne aan te maken. Hierdoor proeft de Robusta een stuk sterker en scherper dan de Arabica bonen. Omdat cafeïne van nature een wat bittere smaak heeft, zijn de Arabica koffiebonen veelal populairder onder consumenten.

Koffietip: Geels Espresso Milano is door de combiantie van Arabica en Robusta bonen een uitstekend koffieboon voor een stevige espresso of krachtige cappuccino!

Coffea Liberica

Deze koffieplant komt oorspronkelijk uit Liberia en Uganda. De vruchten van de plant, waar de koffiebonen zich in bevinden, zijn groter dan die van de Coffea Arabica. De smaak van koffiebonen van deze derde koffieplant komt meer overeen met die van de Robusta en is daardoor tamelijk bitter. Door de matige kwaliteit en relatief dure productiekosten, is de Coffea Liberica een uitstervend ras koffiebonen.

Licht of donker gebrande koffiebonen?

Tijdens de zoektocht naar de juiste koffieboon kom je regelmatig de termen 'donker gebrand' en 'licht gebrand' tegen, maar wat betekent dit nou eigenlijk?

Om te beginnen, koffiebonen zijn groen van kleur voordat ze gebrand worden. Het branden van de koffieboon zorgt ervoor dat de kleur veranderd naar de welbekende bruine gebrande kleur. Hoe langer de koffiebonen gebrand worden, hoe donkerder de kleur van de boon en hoe krachtiger de smaak. 

De termen 'light roast', 'medium roast' en 'dark roast' refereren naar hoe lang de boon gebrand is. Zo is een donker gebrande koffieboon zeer geschikt voor een heerlijke Espresso, Cappuccino of Latte Macchiato. Een lichter gebrande koffieboon is doorgaans zeer geschikt voor een lekkere Lungo. En een medium gebrande koffieboon een echte alleskunner. 

100% Arabica, 100% Robusta of een combinatie van Arabica en Robusta?

Zoals hiervoor in de blog genoemd zijn er doorgaans twee koffieboon soorten, de Arabica en de Robusta. Deze twee soorten worden individueel (100% Arabica of 100% Robusta) maar ook in een combinatie aangeboden (doorgaans 80% Arabica & 20% Robusta). 

100% Arabica-koffieboon kenmerkt zich door de verfijnde en zoete smaak. Vaak worden verschillende eigenschappen van de Arabica-koffieboon gecombineerd waardoor een complexere smaak tot stand komt. 

100% Robusta-koffieboon kenmerkt zich door de sterke en bittere smaak. Ook hier worden verschillende eigenschappen van de boon gecombineerd voor een uniekere smaak. 

Een combinatie van de Arabica en Robusta koffieboon zorgt voor een krachtigere en zoete (fruitige) koffie. Een combinatie van beide bonen is ideaal voor een heerlijke Cappuccino of Latte Macchiato.