Koffie en latte art: zo maak je de mooiste designs

Bij Bobplaza geloven we dat koffie niet alleen een lekker drankje is, maar ook een vorm van kunst. Denk aan barista’s die de mooiste latte art maken, zoals een perfect hartje, de rosetta of zelfs een portret. In deze blog duiken we dieper in de wereld van koffiekunst en delen we de beste tips over hoe jij thuis net zulke prachtige ontwerpen in je kopje kunt creëren.

Goede koffie als basis

Al is je latte art nog zo mooi, je wil natuurlijk wel een smakelijke ervaring van je kopje koffie. Daarom is het belangrijk om koffiebonen van goede kwaliteit te kiezen.  Gelukkig hebben we bij Bobplaza een ruim assortiment aan hoogwaardige koffiebonen in allerlei verschillende soorten smaken. In principe zijn alle koffiebonen geschikt, maar onze specialty coffee leent zich hier het beste voor. Daarvan kopen we bijna dagelijks in om de koffiebonen zo vers mogelijk te houden. Hoe verser gebrand, hoe meer crema. Kies je favoriete koffiebonen, maal ze en bereid de perfecte espresso met een mooie crema met je halfautomaat espressomachine. Bereid je kopje espresso bijvoorbeeld met een ECM espressomachine, Sage espressomachine, Smeg espressomachine of onze nieuwste aanwinst; de La Pavoni espressomachine. Een goede espresso is de basis voor je kopje vol smaak én visueel genot. 

Het opschuimen van de melk 

De volgende stap in het creëren van latte art is het melkschuim. Een goede melkopschuimer is essentieel om de melk perfect op te schuimen. Je kan natuurlijk ook de melk opschuimen met het stoompijpje van je koffiemachine. Voordat je aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat het stoompijpje voorgestoomd is. Zo blaas je condens en water uit het stoompijpje en gebruik je zuivere stoom. Alleen met zuivere stoom behaal je een goed resultaat. Gebruik koude melk uit de koelkast en probeer ook een koude melkkan te gebruiken. Bij het opschuimen van de melk, wordt natuurlijk het volume van de melk vergroot, giet daarom de melk tot maximaal halverwege de melkkan. De vuistregel is om tot net onder het begin van het tuitje te gieten. Hoe je de melk precies opschuimt tot zijdezacht microschuim, lees je hier. De textuur van het schuim is de sleutel tot het succes van je latte art. Het microschuim moet romig, vol, smeuïg en zijdezacht glanzend zijn. In principe kan je met elk type melk opschuimen maar met volle melk krijg je het beste resultaat. Door het hoge vetgehalte krijg je een romige textuur zonder al te veel luchtbelletjes, wat zorgt voor het perfecte microschuim.

Populaire latte art designs

Voor het schenken van een mooie figuur is gecontroleerd doorschenken van belang. Je schenkt namelijk in één vloeiende beweging. Tot de populairste latte art figuren behoren het hartje en de rosetta. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze designs in je kopje creëert! 

Een hartje in je cappuccino

Hoe maak je het perfecte hartje in je cappuccino? Houd je kopje schuin vast of plaats het schuin op tafel (dit tweede kan vooral voor beginners makkelijker zijn). Houd de melkkan met het melkschuim 5 tot 10 centimeter boven het kopje. Giet de gestoomde melk in het midden van de espresso, beginnend met het midden. Wees niet te voorzichtig, maar schenk vrij vlot. Hierdoor zal de cremalaag omhoogkomen. Wanneer de kop ongeveer halfvol is, breng je de kan weer snel naar beneden richting de kop en blijf je in het midden gieten. Blijf op dit punt gieten en je zal een witte vlek zien verschijnen door het crema. Zet nu het kopje volledig op tafel of houd het recht in de hand. Door de melkkan iets te kantelen, kan je harder schenken. Dit blijf je nog steeds op dezelfde plek doen. Wanneer het kopje bijna vol is, til je de kan een beetje omhoog waardoor de melkstraal dunner wordt. Giet nu een lijn door het cirkelvormige patroon door de kan naar voren te bewegen. Aan de onderkant van het cirkelvormige patroon ontstaat het puntje van het hart, waardoor het latte art hart nu gevormd is. Geniet van je zelfgemaakte, hartvormige latte art!

De rosetta 

Het rosetta latte art ontwerp is iets gecompliceerder dan het hart. Het patroon komt vaak voor op een latte of een flat white. Het wordt aanbevolen om de melk iets dunner op te schuimen voor dit design. Net als bij het hart, begin je met het schuin vasthouden of schuin op tafel plaatsen van het kopje. Vervolgens houd je de kan weer tussen de 5 en 10 centimeter boven het kopje en begin je met de gestoomde melk in het midden van het kopje te schenken. Het is belangrijk dat je flink door schenkt zodat de cremalaag omhoogkomt. Wanneer het kopje ongeveer halfvol is, beweeg je de kan snel naar beneden naar het kopje. Hierdoor ontstaat een witte vlek. Schud de kan vervolgens voorzichtig heen en weer in een zigzagbeweging. Zorg ervoor dat je boven het melkoppervlak blijft en giet gelijkmatig door. Trek de kan langzaam naar je toe en laat de melk in een zigzagpatroon uit de kan stromen. Maak de zigzagbewegingen geleidelijk kleiner. Trek de kan verder naar je toe tot je niet verder kunt gaan. Op dit punt is het zigzagpatroon voltooid. Maak de melkstraal dunner door de kan langzaam zo’n 5 centimeter omhoog te brengen. Giet ter afronding een lijn over het midden. Voilà, je eigen latte art rosetta is nu gecreëerd! 

Voor het creëren van de mooiste latte art is het dus van belang dat je de juiste koffiebonen, koude volle melk voor het perfecte microschuim hebt en de juiste schenktechniek toepast. Experimenteer erop los, schenk je espresso & melkschuim samen in een leuk kopje en voilà, je hebt je eigen barista creatie! 

Tip: met deze top 8 barista tools voor elke thuisbarista maak jij de lekkerste én mooiste koffies.