Koffie voor Percolators

Rond het jaar 1600 al begonnen de eerste mensen te experimenteren met percoleren. In 1865 werd de eerste aanzet gemaakt voor het gebruik van de moderne percolator voor het zetten van espresso’s, die toen nog van glas waren. Vanaf 1930 werden percolators van metaal gemaakt en sindsdien steeg de populariteit aanzienlijk. Maar wat is een percolator eigenlijk en waarom is het tegenwoordig weer zo populair? 

In principe is een percolator een eenvoudige manier om espresso’s te zetten. Nadat de percolator in de jaren 30 van metaal werd gemaakt steeg de populariteit en in de jaren 50 zag je bijna niet anders. Daarna stagneerde het gebruik van percolators en werd het als ‘ouderwets’ gezien. Maar anno 2018 stijgt de populariteit van slow coffee en dus ook van percolators, en is de percolator weer helemaal terug van weggeweest!

Maar hoe werkt een percolator eigenlijk?

Een percolator bestaat in principe uit twee onderdelen, die los te draaien zijn van elkaar. Het onderste gedeelte wordt gevuld met water, het filter wat erboven op ligt wordt gevuld met koffiebonen die eerst gemalen dienen te worden. Wel is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid water en gemalen koffiebonen gebruikt wordt, zodat de smaak optimaal blijft. Voor 1 kopje is in de regel 30 ml water nodig, al is het aan te raden iets meer te gebruiken omdat er altijd wel wat water overblijft. Vervolgens dient het bovengelegen filter tot de rand toe gevuld te worden met gemalen koffiebonen (in de regel is er voor 1 kopje koffie 12 gram gemalen koffiebonen nodig). Haal je vinger een paar keer over dit filter, zodat de oppervlakte mooi glad is.

Als het water en de gemalen koffiebonen goed geplaatst zijn in de percolator is het tijd voor de volgende stap, namelijk de percolator op een warmtebron zetten. In principe zijn alle warmtebronnen geschikt tenzij anders wordt aangegeven. Zet het vuur niet te hoog, dan bestaat namelijk de kans dat de koffie verbrandt. Vervolgens begint het zogenoemde percoleren, het water wordt namelijk steeds heter en gaat zijn weg naar boven zoeken. Onderweg neemt het de heerlijke aroma’s van de gemalen koffiebonen mee en gaat het door een hol buisje naar boven. Uiteindelijk sijpelt de koffie in het reservoir aan de bovenkant. Als de koffie klaar is met druppelen kan hij uitgeschonken worden en heb je heerlijke koffie gezet met een percolator!

Tips voor het gebruik van een percolator

Er zijn een aantal dingen goed om te weten bij het zetten van koffie met een percolator. Zo moet je oppassen bij het toevoegen van de gemalen koffiebonen in het filter. Druk je deze te hard aan, dan kan het water er niet goed door en wordt er veel druk opgebouwd. Dit zal ertoe leiden dat het ventiel aan de zijkant gaat stromen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ook de maling van de koffiebonen is belangrijk. Als de koffiebonen te grof gemalen zijn wordt de koffie zuur van smaak en als de bonen te fijn gemalen zijn wordt de koffie bitter. Gebruik daarom altijd middelgrof gemalen koffiebonen. De beste gemalen koffiebonen dus je kunt gebruiken zijn de zogenoemde ‘Moka’ koffiebonen, die al de juiste maalgraad bevatten. Let ook op de soort warmtebron die je gebruikt. Heb je een percolator van RVS? Dan kun je alle soorten warmtebronnen gebruiken. Maar aluminium percolators zijn alleen te gebruiken op gasfornuizen. Ook raden we aan altijd verse koffiebonen te gebruiken en zo snel mogelijk na het malen aan de slag te gaan met het zetten van de koffie. Zo blijven de aroma’s optimaal bewaard. Tot slot nog een tip voor het vullen van het waterreservoir, pas hierbij op dat het water niet boven het ventieltje komt!

Ook benieuwd geworden naar percolators? Bekijk onze ruime aanbod, van 1 kops tot 6 kops en van inductie tot percolators die geschikt zijn voor alle warmtebronnen!