- Koffie
- Thee
- Koffieapparatuur
- Waterfilters
- Onderhoudsartikelen
- Koken en tafelen
- Cadeautips
- Sale
-
Merken
- Acaia
- AeroPress
- Alessi
- Alfi
- Aqua Select
- Baratza
- Barista Tools by Bob
- Baru
- Bialetti
- Bobplaza
- Bocca Coffee
- Bodum
- Bosch
- Bredemeijer
- Brita
- Cafelat
- Caffe Con Amore
- Capra Nera
- Chemex
- Comandante
- DeLonghi
- Divers
- Dopper
- Dualit
- ECM
- Espressions
- Essentials by Bob
- Eureka
- Fellow
- Flair Espresso
- Gaggenau
- Geels
- Giraffe Coffee
- illy
- Joy Resolve
- Jura geschikt
- Jura origineel
- Kopi Luwak
- Avondbezorging
- Advies in onze winkel
Alles over de verschillende soorten thee
Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld. Hierdoor is er ontzettend veel variatie in de smaak, kleur en vorm. Alleen al in de supermarkt heb je keuze uit tientallen verschillende smaken en soorten thee. Kan je na gaan hoeveel smaken en soorten thee er wereldwijd zijn! Al deze smaken zijn weer onder te verdelen in de zes verschillende thee soorten.
Elke thee soort is afkomstig van de Camellia Sinensis plant. Het productieproces bepaald echter in welk soort thee de plant verandert. De zes thee soorten zijn:
1. Groene thee
2. Zwarte thee
3. Gele thee
4. Witte thee
5. Pu ehr thee
6. Oolong thee
Groene thee
Groene thee is een theesoort die voornamelijk in Japan en China wordt geproduceerd en steeds bekender wordt in de Westerse wereld. Dit komt onder andere door de gezondheidsvoordelen die groene thee zou hebben. Zo zou Groene thee de stofwisseling kunnen versnellen en kan het misselijkheid, pijn en stress verminderen. Groene thee wordt niet geoxideerd, maar gestoomd of verhit. Dit proces heet de-enzymen. Als een thee wordt geoxideerd, betekend het dat de thee reageert met zuurstof waardoor de kleur, smaak en het aroma verandert. Om te voorkomen dat de thee toch oxideert, wordt de Groene thee gelijk geconserveerd. Dit proces (oxidatie) is het grote verschil tussen bijvoorbeeld groene en zwarte thee.
Doordat Groene thee niet geoxideerd wordt, maar gevuurd of gestoomd, heeft het over het algemeen een wat frissere smaak met minder tannines. Gevuurde Groene thee heeft weer een andere smaak dan gestoomde Groene thee. Als de thee gevuurd is, heeft het een zoete, nootachtige en plantaardige smaak met een droger mond gevoel. Als de thee gestoomd is, smaakt de thee meer naar groene groenten en heeft de een romiger en voller mond gevoel.
Zwarte thee
Zwarte thee behoort tot één van de meest gedronken thee soorten ter wereld. In tegenstelling tot Groene thee is Zwarte thee juist volledig geoxideerd. Dit zorgt ervoor dat de theebladeren donkerder van kleur worden en de thee een eigen smaak krijgt. Om ervoor te zorgen dat de thee volledig oxideert, wordt de thee na het oogsten gebroken of versneden en vervolgens opgerold. De reactie met zuurstof wordt versneld als het theeblad gekneusd is. Als het blad volledig donker is gekleurd, wordt het gevormd en vervolgens gedroogd. Een uitzondering op dit oxidatieproces is Darjeeling thee. Deze zwarte thee wordt maar 20 minuten tot 2 uur geoxideerd.
Doordat Zwarte thee volledig geoxideerd is, bevat de thee over het algemeen meer cafeïne dan andere thee soorten en is de thee wat sterker van smaak. Cacao, Citrus, kaneel en karamel zijn smaakelementen die vaak te proeven zijn in Zwarte thee. Ook heeft zwarte thee meer tannines in zijn smaak.
Gele thee
Gele thee wordt in kleine hoeveelheden en alleen maar in China geproduceerd, dit maakt Gele thee een zeer zeldzame thee soort.
Het productieproces van Gele thee komt overeen met dat van Groene thee, maar aan het productieproces van Gele thee wordt nog één extra stap toegevoegd. Nadat de thee gevuurd of gestoomd is, vindt er ‘’Moist Heating’’ plaats. Dit houdt in dat de thee verder wordt gedroogd door het onder een vochtige doek op een droogoven te leggen waar de temperatuur tussen de 40 en 60 graden ligt.
‘’Moist Heating’’ zorgt ervoor dat Gele thee een zoete smaak krijgt. De smaak van gele thee kan je het beste omschrijven als zoet en notig.
Witte thee
Deze thee wordt voornamelijk geproduceerd in China, Taiwan en India. Witte thee is de thee soort die het minst bewerking ondergaat in het productieproces. Dit maakt Witte thee de puurste en zuiverste thee soort van alle soorten. Alle jonge nog niet uitgevouwen bladknoppen waarvan Witte thee is gemaakt, worden uiterst voorzichtig met de hand geplukt. Nadat de theebladeren zijn geplukt, worden deze gelijk gerold en in de zon te drogen gelegd. Hierdoor oxideert het blad heel licht. Omdat de theebladeren nog jong zijn, zit er vaak een witte laag dons op. Deze laag dons kleurt na het drogen nog witter, waardoor de Witte thee aan zijn naam komt.
Witte thee heeft een zoetige, bloemige en delicate smaak.
Pu ehr thee
Pu Ehr thee is afkomstig uit de Chinese plaats Pu’er, hier dankt de thee ook zijn naam aan. Het begin van het productieproces van Pu ehr thee is gelijk aan dat van Groene thee. Pu ehr thee wordt ook niet geoxideerd, maar is een Post-gefermenteerde thee. Het enige verschil tussen beide productieprocessen is dat de Pu ehr thee na het drogen enkele maanden of zelfs jaren wordt gerijpt in een vochtige ruimte. Door deze ‘’rijping’’ gaat de thee gisten, dit rottingsproces (fermentatie) zorgt ervoor dat de aroma’s en de smaak van de thee verandert. Hierdoor krijgt de thee een zeer unieke smaak. Pu erh thee is in China momenteel een betere investering dan goud, omdat de prijzen van Pu ehr harder stijgen dan die van goud.
Er zijn 2 verschillende soorten Pu ehr thee die elk een ander rijpingsproces kennen. Bij Raw Pu ehr thee is het rijpingsproces volledig natuurlijk, dit in tegenstelling tot Cooked Pu er thee waarbij het rijpingsproces wordt gestart door toegevoegde enzymen.
Door het speciale rijpingsproces van de thee bepalen donkere aroma’s als espresso, rozijnen en noten voornamelijk de smaak. Kort gerijpte Pu ehr thee heeft een vrij harde en aardse smaak, hoe langer de thee gerijpt is, hoe zachter de smaak.
Oolong thee
Oolong thee is een theesoort die nog vrijwel onbekend is in de Westerse landen. Oolong thee is namelijk een echte traditionele Chinese theesoort. De Chinese vertaling van Oolong is ‘’zwarte draak’’. Oolong thee is bijzonder, omdat de thee na het oogsten gedeeltelijk geoxideerd wordt. De oxidatiegraad van Oolong thee ligt tussen de 10% en 75%. Het oxidatieproces wordt in gang gezet door de bladeren te schudden in bamboemanden, hierdoor worden de randen van de bladeren licht gekneusd. Het uiterlijk van de Oolong blaadjes is afhankelijk van de oxidatiegraad. Blaadjes met een lage oxidatiegraad zien eruit als groene ronde balletjes, terwijl blaadjes met een hoge oxidatiegraad een zwarte draadachtige vorm hebben. Oolong thee werd vroeger in Taiwan ‘’Formosa’’ genoemd, wat ‘’wonderschoon’’ betekend.
Behalve het uiterlijk is ook de smaak van Oolong thee afhankelijk van de oxidatiegraad. Thee met een lage oxidatiegraad is fris en fruitig van smaak. Als de thee een hoge oxidatiegraad heeft, is het wat zwaarder en kruidiger van smaak.
Wij hopen dat je na het lezen van deze blog alles weet over de zes verschillende soorten thee. Ben je nou benieuwd naar dé perfecte bereidingswijze van de verschillende thee soorten? Dan raden wij je aan om ook eens een kijkje te nemen naar onze andere interessante blog over de wereld van losse thee!