Welke koffiemachine past bij mij?

Deze vraag horen wij vaker. De vraag is eenvoudig, maar het antwoord is dat niet. Het kiezen van een koffie- of espressomachine is geen gemakkelijke taak. Het aanbod is enorm en elke machine heeft zijn voor- en nadelen. In deze blog geven wij uitleg en advies over de beste keuze voor jou!

Volautomaat

Met een volautomatische koffiemachine kies je, zoals het woord al zegt, voor een eenvoudige, gebruiksvriendelijke en snelle machine. Met een volautomaat maak je snel en eenvoudig een kop verse koffie, romige cappuccino of krachtige espresso. Het voordeel van volautomaten zijn de constante kwaliteit en dat de koffiebonen altijd direct voor het zetten van koffie vers gemalen worden. Hierdoor geniet je altijd van ultieme versheid! Door een ingebouwd melksysteem zet je met één druk op de knop ook een overheerlijke koffievariant met melk. Sommige volautomaten werken met een stoompijpje (zoals de DeLonghi Autentica ETAM 29.510.B) waardoor je zelf de melk naar wens kunt opschuimen!

Een volautomaat maakt gebruik van verse (niet-gemalen) koffiebonen om koffie te zetten. De koffiebonen kun je zelf kiezen, waardoor je niet gebonden bent aan een bepaald merk of type koffie (zoals capsules, servings, gemalen koffie, etc.). Ook de sterkte van de koffie is naar persoonlijke voorkeur in te stellen. Door het enorme aanbod aan verschillende koffiebonen kun je eindeloos blijven variëren en je volledige onderdompelen in de wondere wereld van koffie! 

Onderhoud

Een ander groot voordeel van volautomatische koffiemachines is dat de meeste machines zelf bijhouden wanneer deze gereinigd en ontkalkt moet worden. Bij sommige machines (zoals DeLonghi) is het mogelijk om het binnenwerk/de zetgroep uit de machine te halen. Hierdoor kun je de zetgroep eenvoudig handmatig reinigen en zijn reinigingstabletten overbodig! Bij het reinigen van de zetgroep verwijder je overgebleven koffieresten, -vetten en -oliën. Hierdoor behoud je een optimale koffiesmaak en verleng je de levensduur van je machine. Wij raden aan om de zetgroep om de week af te spoelen met lauwwarm water. Bij machines zonder demontabele zetgroep (zoals Jura) zijn reinigingstabletten noodzakelijk voor het reinigen van de zetgroep. Deze machines beschikken over een automatisch reinigingsprogramma.

Als je een volautomatisch koffiemachine hebt, is het aanbevelenswaardig om gebruik te maken van een waterfilter. Dit filter verwijderd nagenoeg alle kalk uit (kraan)water, waardoor de machine minder snel zal verkalken. Dit is vanzelfsprekend ten goede voor de levensduur van de koffiemachine. De meeste koffiemachines geven aan wanneer het filter vervangen dient te worden. Indien hier geen sprake van is, raden wij aan om het filter elke 2 maanden (afhankelijk van de hoeveelheid koffie die gedronken en de hardheid van het water) te vervangen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een filterkan voor het filteren van het water. 

Wanneer het waterfilter altijd tijdig vervangen wordt, zal de koffiemachine 2 tot 4 keer per jaar ontkalkt moeten worden. Hoe vaak ontkalkt moet worden verschilt per type en merk en de meeste machines geven dit zelf aan. Voor het ontkalken maak je gebruik van ontkalker. Wij raden aan om gebruik te maken van vloeibare ontkalker.

Het is belangrijk dat het melksysteem van je volautomatisch koffiemachine goed gereinigd wordt met melksysteemreinger. Melksysteemreiniger voorkomt de vorming van bacteriën en verwijdert vetten en achtergebleven melkresten, welke schadelijke zijn voor de machine. Het is dus niet alleen hygiënisch, maar het zorgt tevens voor een langere levensduur van je machine! Het niet goed reinigen van het melksysteem kan er tevens voor zorgen dat de melk niet goed wordt opgeschuimd en je cappuccino niet optimaal van smaak is.

Raadpleeg voor het reinigen en ontkalken van je machine altijd de meegeleverde handleiding.

Halfautomaat

Bij een authentieke Italiaanse halfautomaat zul je al snel denken aan een hippe koffiebar waar je de lekkerste koffie kunt bestellen. Echter, sinds een aantal jaar kun je nu de professionele koffie van 'barista kwaliteit' ook gewoon zelf thuis maken. Merken zoals ECMVibiemme en Sage hebben namelijk halfautomaten van professionele kwaliteit ontwikkeld, speciaal voor bij jou in de keuken! Op het gebied van smaak is een halfautomaat dan ook veruit de beste keuze.

Met een halfautomatische espressomachine heb je, in tegenstelling tot een volautomaat, alles zelf in de hand. Je kunt zelf kiezen hoeveel koffie je gebruikt, hoe je de koffie maalt en wat de doorlooptijd is. Bij sommige machines kun je zelfs de temperatuur van de koffie zelf bepalen!

Het gebruik van een halfautomaat vergt meer aandacht en tijd dan een volautomaat. Dit betaald zich dan ook uit in een hoogwaardige, overheerlijke espresso! Halfautomatische espressomachines zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Factoren die voornamelijk invloed hebben op de prijs van een espressomachine zijn: het merk, de kleur, het materiaalgebruik, het type verwarmingselement (themoblok of boiler), een enkele of dubbele boiler, het type pomp (rotatie of vibratie) en de aanwezigheid van een warmtewisselaar en heetwater functie.

Met een halfautomatische espressomachine maak je, zoals de naam al doet beweren, een overheerlijke espresso. Echter, alle espressomachines beschikken over een stoompijpje waarmee melk opgeschuimd kan worden voor bijvoorbeeld een cappuccino. Voor het opschuimen kun je het beste gebruik maken van een RVS melkkannetje. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een (elektrische) melkopschuimer te gebruiken voor het opschuimen van melk.

Een halfautomaat maakt gebruik van gemalen koffie. De koffiebonen zijn, net zoals bij een volautomaat, vrij te kiezen. Voor een optimale smaaksensatie raden wij te allen tijde aan de koffie vers te malen. Gemalen koffie begint namelijk na 15 minuten al smaken en aroma's te verliezen! Voor het vers malen van de koffie heb je een bonenmaler nodig. Voor ultieme versheid is het ook van belang dat de ongemalen koffiebonen goed luchtdicht worden bewaard. Hiervoor kun je uitstekend een voorraadpot gebruiken. Met een bonenmaler kun je heel nauwkeurig de juiste maalgraad en hoeveelheid koffie bepalen. Deze factoren hebben beide een grote invloed op de smaak van de koffie. De juiste hoeveelheid gemalen koffie voor een dubbele shot espresso is circa 16 gram. De maalgraad is afhankelijk van de (soort) koffieboon. Wanneer er te weining koffie en/of een te grove maalgraad wordt gehanteerd, bouwt de machine niet genoegd druk op en zal de koffie slap en zuur smaken. Wanneer er te veel koffie en/of een te fijne maalgraad wordt gebruikt, bouwt de machine te veel druk op en zal de koffie erg sterk en bitter zijn. Voor een optimale koffiesmaak dient de druk altijd rond de 9 bar te zijn met een doorlooptijd tussen de 20 en 25 seconden.

Koffietip: Geels Espresso Milano is een uitstekende koffieboon voor een stevige espresso, krachtige lungo of romige cappuccino!

Er zijn een aantal halfautomaten die zowel over de mogelijkheid beschikken om een espresso te bereiden met gemalen koffie én met een ESE-serving (Easy Serving Espresso). Voorbeelden van zulke machines zijn de DeLonghi Dedica en Smeg Espressomachine. Met deze machines wordt naast het reguliere filter voor gemalen koffie ook een filter voor servings meegeleverd. Dat is wel zo handig!

Onderhoud

Voor het verlengen van de levensduur van je espressomachine én het behouden van de optimale koffiesmaak is goed onderhoud essentieel. De zetgroep (of broeikop) van een espressomachine komt in aanraking met de gemalen koffie in de filterhouder. Om deze reden raden wij aan om de overgebleven koffieresten, -vetten en -oliën die op de zetgroep van je espressomachine achterblijven om de week te reinigen met gebruikmaking van reinigingstabletten. Voor het reinigen van de zetgroep heb je een blindfilter nodig. Ook is het aanbevelenswaardig om dagelijks een zetgroep borst te gebruiken om koffieresten te verwijderen.

Verkalking is de voornaamste reden dat een espressomachine naar een reparateur moet. Dit is natuurlijk zonde, omdat dit eenvoudig voorkomen kan worden! Hiervoor zijn verschillende middelen en manieren. Allereerst kun je gebruik maken van een waterfilter. Wij raden aan om het waterfilter circa elke 1,5 tot 2 maanden te vervangen. Een alternatief voor waterfilters zijn filterkannen. Deze kannen filteren het (kraan)water, waarna het kalkloze water in het waterreservoir van de machine gegoten kan worden. Gezien het feit dat waterfilters niet alle kalk uit het water kunnen filteren, raden wij aan om je machine ook regelmatig te ontkalken met ontkalker. Ontkalk je machine circa elk kwartaal wanneer je gebruik maakt van een waterfilter. Indien je de keuze maakt om geen waterfilters te gebruiken, raden wij aan om je machine elke maand een ontkalkingsbeurt te geven. Wil je zeker zijn dat je espressomachine niet verkalkt? Maak dan gebruik van een waterfilter en filterkan en ontkalk de machine elk kwartaal.

Bekijk hier alle overige reinigingsaccessoires en barista tools. Raadpleeg voor het reinigen en ontkalken van je machine altijd de meegeleverde handleiding.

Capsulemachine

Een capsule koffiemachine werkt door middel van, je raadt het al, koffiecapsules. Deze machines zijn te kenmerken als gebruiksvriendelijk en snel. De capsulemachines zijn binnen no-time opgewarmd en binnen enkele seconden zet je een heerlijke espresso of lungo. Ook zijn deze machines doorgaans voordeliger in aanschaf dan een vol- of halfautomaat.

De koffiecapsules zijn luchtdicht verpakt en zijn hierdoor uitzonderlijk lang houdbaar. Omgerekend per koffie/espresso zijn capsules, doordat deze per stuk verpakt worden, een duurder alternatief dan versgemalen koffie. Dit is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de koffiebonen en de capsules. Echter, de prijs van een capsulemachine is in aanschaf aanzienlijk lager dan een vol- of halfautomaat.

Er zijn verschillende soorten en merken koffiemachines die gebruik maken van capsules. Sommige machines hebben een ingebouwd melksysteem waardoor je niet alleen een heerlijke espresso of lungo kunt maken, maar met één druk op de knop ook geniet van een zachte cappuccino of latte Macchiato. Bij deze machines is het noodzakelijk om het melksysteem goed te reinigen met melksysteemreiniger. Wanneer je capsulemachine niet beschikt over een melksysteem, is een elektrische of handmatig melkopschuimer de perfecte uitkomst!

Onderhoud

Capsule koffiemachines vergen bijna geen onderhoud. Het gehele extractieproces vindt plaats in de capsule zelf waardoor de koffie en de machine niet in aanraking met elkaar komen. De machine komt alleen in aanraking met water en waar water is, is kalk. Voor capsulemachines zijn (nog) geen waterfilters ontwikkeld, waardoor de machines regelmatig ontkalkt moeten worden. De meeste machines geven aan wanneer deze ontkalkt moeten worden. Echter, naar onze mening is dit in de meeste gevallen niet frequent genoeg. Zoals wij al eerder hebben benoemd, is verkalking de voornaamste reden dat machines het begeven. Om deze reden raden wij aan capsulemachines in ieder geval maandelijks te ontkalken met ontkalker en/of gebruik te maken van filterkannen.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat het lekbakje en het capsulereservoir regelmatig geleegd wordt. Ook is het van belang dat, indien de machine hierover beschikt, het stoompijpje of melksysteem goed gereinigd wordt met melksysteemreiniger.

Raadpleeg voor het reinigen en ontkalken van je machine altijd de meegeleverde handleiding.

Kom gezellig op de koffie

Ben je enthousiast geworden? Dat begrijpen wij helemaal en daarom hebben wij alle machines voor jou in onze showroom staan! Hier kun je de machine uitproberen, verschillende soorten koffie proeven en krijg je advies van één van onze koffie-experts. Je kunt ons vinden in Haarlem aan de A. Hofmanweg 42 en er zijn gratis parkeergelegenheden voor de deur. Tot snel!