Bewaartips Koffiebonen

Ik heb verse koffiebonen gekocht maar hoe kan ik deze het best bewaren?

Ongeopende verpakking

Als je de koffiebonen in een met folie gevoerde zak met een eenrichtingsventiel hebt gekocht, goed nieuws: bewaar dan je koffie gewoon daarin! Het doel van dit ventiel is niet dat je de bonen kunt ruiken maar om CO2 uit te laten, zodat de zak niet wordt opgeblazen als een ballon. Maar ook om te voorkomen dat er zuurstof in de zak komt. Zuurstof bij de koffiebonen veroorzaakt namelijk oxidatie van de vluchtige smaken. Daarom kun je de koffiebonen het beste pas vlak voor het koffiezetten malen. Als de bonen gemalen zijn worden de koffiebonen blootgesteld aan CO2, waardoor de oliën vervliegen en de smaak binnen 20 minuten sterk worden gereduceerd.

Vaak zijn de verpakkingen (met een eenrichtingsventiel) waarin de koffie wordt geleverd (voor het openen van de zak) de beste oplossing om de koffie in te bewaren. De verpakkingen zijn namelijk ontworpen om de koffiebonen in te kunnen bewaren. Vaak kan de koffie in deze zakken zo’n zes tot negen maanden bewaard worden. Zakken van mindere kwaliteit kunnen (voor het openen van de zak) ten minste drie maanden bewaard worden. Met koffieverpakkingen van een mindere kwaliteit (bijvoorbeeld in een papieren zak of bulk zak zoals in de supermarkt) adviseren wij om de koffie gelijk in een luchtdichte ondoorzichtige pot te doen (een doorzichtige pot kan ook, alleen moet je de pot dan in een donkere omgeving bewaren). De smaak van koffiebonen in een papieren zak wordt al binnen 1-2 weken aangetast. De pot moet voordat de koffiebonen erin worden gedaan uiteraard wel schoongemaakt zijn.  

Geopende verpakking

Na het openen van de originele koffiezak is het aan te raden de koffiebonen te bewaren in een luchtdichte ondoorzichtige pot (indien de koffiebonen binnen een paar weken geconsumeerd wordt) of in de originele zak met een vershoudklip. Het beste is om de koffie op een koele, donkere en droge plek te bewaren. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat en de koffiebonen langer dan twee weken niet gebruikt is het aan te raden de bonen in te vriezen. Na twee weken gaat de kwaliteit van de koffie namelijk snel achteruit. 

Koffiebonen koelen of invriezen?

Doe nooit koffiebonen in de koelkast, hierdoor komt er vocht bij de koffiebonen waardoor de bonen drastisch aroma en geur verliezen. Het invriezen van de koffiebonen vertraagt wél het verouderingsproces. Wanneer je ervoor kiest om de koffiebonen langer dan twee weken niet te gaan gebruiken is het zeker aan te raden om de koffiebonen in te vriezen, in een luchtdichte verpakking. De koffiebonen hoeven niet ontdooit te worden voor gebruik, je kunt ze direct malen. Vries de koffiebonen die je uit de vriezer hebt gehaald niet opnieuw in. Er ontstaat dan condens die het aroma en de smaak van de koffie bederft.

Bij het invriezen van koffiebonen is het belangrijk om in gedachte te houden dat koffiebonen verassend absorberend zijn. Dit heeft als gevolg dat de koffiebonen snel vocht en andere aroma’s absorberen van bijvoorbeeld andere producten in de koeling waardoor zowel de smaak als de geur van de boon kan worden aangetast. Stop daarom altijd eerst de koffie in een luchtdichte verpakking voordat je ze invriesd. 

De ultieme manier om koffie te bewaren?

De beste manier om de smaken van de koffie te bewaren kan je onthouden door de volgende vuistregel: “behandel je koffie als brood”.

  • Houd de koffiebonen uit direct zonlicht
  • Bewaar de koffiebonen op een relatief koele en droge plek
  • Bewaar de koffiebonen nooit in de koelkast

Consumeer je de koffiebonen binnen twee weken en is de verpakking open?

Consumeer je de koffiebonen niet binnen twee weken en is de verpakking open?

  • Stop de koffiebonen in de vriezer, in een luchtdichte verpakking