Snelle levering
van producten
Betrouwbare betaalmogelijkheden
Altijd 30 dagen
bedenktijd
Onze klantenservice
023-5282218
Showroom vandaag open van 09:15 tot 18:00
U bevindt zich hier: Blog

Welke soorten koffiebonen zijn er?

Zoals bijna iedereen weet, wordt koffie gemaakt van koffiebonen. Maar de ene koffieboon is de andere niet! Er zijn verschillende soorten en types en die hebben ook allemaal hun invloed op de smaak van de koffie die je uiteindelijk zult drinken.

In deze blogpost gaan we dieper in op misschien wel het belangrijkste bestandsdeel van uw kopje koffie: de koffiebonen.

De koffiebonen komen natuurlijk van de koffieplant. Er bestaan veel verschillende soorten koffieplanten zoals de Arabica, Robusta en de Liberica. Elke soort heeft een andere impact op de smaak en is daarom erg belangrijk om mee te nemen in de koffiekeuze.

Coffea arabica      ✪✪✪

Deze plant wordt veruit het meest geteeld. Maar liefst 70-80% van de koffieoogst op de wereld is de arabica. In tegenstelling tot wat de naam zegt, wordt deze plant zozeer in het Midden-Oosten verbouwd. Het overgrote deel van de teelt en de oogst vindt namelijk plaats in Zuid-Amerika. De koffiebonen van deze plant worden door velen beschouwd als de rijkste van smaak.

Coffea Robusta     ✪✪

De coffea robusta, ook wel coffea canephora genoemd, is een soort koffieplant die goed is voor 20% van de wereldproductie van koffiebonen. De koffieplant wordt steeds populairder onder telers omdat de plant sterker is dan de coffea arabica en minder snel ten prooi valt aan ziektes. De hoeveelheid cafeïne wat geproduceerd wordt in de vruchten van deze plant, is hoger dan die van de arabica. Omdat cafeïne van nature een wat bittere smaak heeft, zijn de arabica-koffiebonen veelal populairder.

Coffea liberica       ✪

Deze koffieplant komt oorspronkelijk uit Liberia en Uganda. De vruchten van de plant, waar de koffiebonen zich in bevinden, zijn groter dan die van de coffea arabica. De smaak van koffiebonen van deze derde koffieplant komt meer overeen met die van de Robusta dan met die van de Arabica en is daarom dus tamelijk bitter.

De koffie die van de koffiebonen van de Coffea Arabica wordt geproduceerd, wordt doorgaans als het meest smaakvolle beschouwd. Wil je genieten van de lekkerste koffie, gemaakt van de lekkerste bonen? Dan kun je bij Bobplaza heerlijke arabica koffiebonen kopen!