Snelle levering
van producten
Betrouwbare betaalmogelijkheden
Altijd 30 dagen
bedenktijd
Onze klantenservice
023-5282218
Showroom vandaag open van 09:15 tot 18:00
U bevindt zich hier: Blog

Welke soorten koffiebonen zijn er?

De ene kop koffie is de andere niet. Waardoor dat komt? De koffieboon natuurlijk! Van Arabica en Robusta heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Dit zijn namelijk de twee bekendste soorten koffiebonen. Maar wist je dat er nog een derde soort koffieboon bestaat welke geschikt is voor consumptie?

Er zijn tal van verschillende soorten koffiebonen afkomstig uit alle windstreken. Al deze koffiebonen kunnen worden opgedeeld in drie koffiesoorten: 'Coffea Arabica', 'Coffea Robusta' en 'Coffea Liberica'. Ondanks dat er drie koffiesoorten zijn, worden slechts twee soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie, namelijk de Arabica en Robusta. Dit komt doordat de Liberica van matige kwaliteit is en een relatief lage opbrengst heeft.

Niet alleen de soort koffieboon heeft invloed op de smaak, maar ook de afkomst van de boon is uitermate van belang. Met een aandeel van 32% van de wereldmarkt is Brazilië de grootste koffieproducent ter wereld. Dit komt voornamelijk door het ideale 'koffieklimaat'. De Braziliaanse grond waarop de koffiebonen worden geproduceerd is enorm vruchtbaar en dit proef je terug in de koffie. Het is dan ook niet gek dat Braziliaanse koffie bij veel koffieliefhebbers de favoriet is!

Coffea Arabica

Deze Arabica koffieplant wordt veruit het meest geteeld. Maar liefst 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat namelijk uit Arabica bonen. Arabica heeft een verfijnde en zoete smaak. Dit komt door de hoogte waarop de koffieplaneten groeien. Arabica groeit gemiddeld op zo'n 1500 meter hoogte en heeft hierdoor weinig last van ziektes en parasieten. Hierdoor hoeft de koffieboon, in tegenstelling tot de Robusta, weinig cafeïne aan te maken ter bescherming waardoor de boon van nature een laag cafeïnegehalte heeft!

Coffea Robusta

De Coffea Robusta, ook wel Coffea Canephora genoemd, is een soort koffieplant die goed is voor 30% van de wereldproductie koffiebonen. De Robusta koffieplant wordt steeds populairder onder telers, omdat de plant sterker is dan de Coffea Arabica en minder snel ten prooi valt aan ziektes. De Robusta groeit een stuk lager dan de Arabica (tot 600 meter) en beschermt zichzelf door flink wat cafeïne aan te maken. Hierdoor proeft de Robusta een stuk sterker en scherper dan de Arabica bonen. Omdat cafeïne van nature een wat bittere smaak heeft, zijn de Arabica koffiebonen veelal populairder onder consumenten.

Koffietip: Geels Espresso Milano is door de combiantie van Arabica en Robusta bonen een uitstekend koffieboon voor een stevige espresso of krachtige cappuccino!

Coffea Liberica

Deze koffieplant komt oorspronkelijk uit Liberia en Uganda. De vruchten van de plant, waar de koffiebonen zich in bevinden, zijn groter dan die van de Coffea Arabica. De smaak van koffiebonen van deze derde koffieplant komt meer overeen met die van de Robusta en is daardoor tamelijk bitter. Door de matige kwaliteit en relatief dure productiekosten, is de Coffea Liberica een uitstervend ras koffiebonen.