Snelle levering
van producten
Betrouwbare betaalmogelijkheden
Altijd 30 dagen
bedenktijd
Onze klantenservice
023-5282218
Showroom vandaag gesloten
U bevindt zich hier: Blog

Zo onderhoud je jouw DeLonghi volautomaat

Je bent trotse eigenaar van een prachtige DeLonghi volautomaat. De smaak van die heerlijke kopjes koffie wil je dan ook optimaal behouden! Daar komt een stukje onderhoud bij om de hoek kijken. Lees hier wat je allemaal doet om jouw DeLonghi volautomaat in topconditie te houden.

Hoe weet je wanneer jouw DeLonghi onderhoud nodig heeft?

Als het om ontkalken gaat herken je makkelijk wanneer het weer tijd is voor een schoonmaakbeurt: het lampje voor ontkalkenop je DeLonghi gaat dan branden. Maar wist je dat het ook belangrijk is om regelmatig en tijdig het waterfilter te vervangen?

Om te voorkomen dat melkzuurbacteriën zich ontwikkelen en het melksysteem niet meer kan opschuimen, zijn de meeste DeLonghi koffiemachines voorzien van een spoelprogramma. Uit de DeLonghi Magnifica lijn zijn er bijvoorbeeld volautomaten die onderdelen na gebruik automatisch spoelen.

Verder is het belangrijk om geregeld de zetgroep (het 'hart' van je koffiemachine) om te spoelen. Verder in het artikel lees je precies hoe je dit doet!


Wat moet je allemaal doen om je DeLonghi te onderhouden?

Om tot de perfecte koffie te komen gebruikt jouw DeLonghi volautomaat alle verschillende onderdelen en systemen die in het apparaat verwerkt zitten. Het resultaat is een waar stukje magie, maar die gebruikte onderdelen worden ook allemaal op hun eigen manier onderhouden.

Om te beginnen gaat koffie door de zetgroep. De uitneembare zetgroep kun je wekelijks eenvoudig uitspoelen onder de kraan met lauw water. Gebruik hierbij geen zeep; dit kan schadelijk zijn en we willen de machine juist onderhouden. De zetgroep is bij sommige modellen vaatwasserbestendig, maar als je handmatig reinigt heb je meer controle en maak je dit onderdeel netjes schoon en vrij van koffiedik zonder het te beschadigen. Hoe je de zetgroep precies kunt reinigen, kun je zien in onze video over het reinigen van de DeLonghi zetgroep.

Het melksysteem onderhouden werkt net weer even anders. Het melksysteem van de DeLonghi volautomaten zijn voorzien van een automatisch spoelprogramma. Dit programma reinigt het interne gedeelte van het melksysteem. Het doorspoelen van het melksysteem doe je het liefst elke keer nadat je het melksysteem hebt gebruikt. Daarnaast raden wij aan om het melkystseem elke week volledig te demonteren voor een grondige onderhoudsbeurt. Maak hiervoor een oplossing van warm water en onze universele melksysteemreiniger en laat alle onderdelen hier 20 minuten in weken. Spoel vervolgens alle onderdelen goed af en That's it!

Dat je elke koffiemachine op zijn tijd moet ontkalken, zal vast niet aan je voorbij zijn gegaan. Vooral als de waterhardheid in jouw regio hoog is, is het ontkalken belangrijk voor een optimale levensduur van je DeLonghi. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Het gebruik van een waterfilter is niet alleen cruciaal voor een lange levensduur van je koffiemachine, maar het is ook bevorderlijk voor de smaak van de koffie én jouw gezondheid! Zo worden schadelijke stoffen als aluminium, koper, chloor en lood uit het water gefilterd.

Plaats daarom een waterfilter geschikt voor DeLonghi in de volautomaat. Een filter gaat grofweg 1 tot 1,5 maand mee, afhankelijk van de hoeveel koffie die er wordt gedronken. Let wel: een kalkfilter kan nooit alle kalk uit het water filteren. Om deze reden raden wij aan om, wanneer je filter altijd tijdig vervangt, de machine elk kwartaal (preventief) te ontkalken. Kies je er toch voor om geen filters te gebruiken? Zorg er dan voor dat je om de maand een onkalkingsbeurt uitvoert.

Wist jij dat ongeveer 90% van de klachten / defecten van een koffiemachine worden veroorzaakt doordat een machine te weinig of niet ontkalkt wordt?

 Jouw DeLonghi volautomaat ontkalken in 5 stappen

De zetgroep omspoelen of op de spoelknop drukken voor het melksysteem wijst zichzelf wel redelijk, maar de grote ontkalkbeurt van jouw DeLonghi is een opdracht die net wat uitgebreider is. Gebruik voor het ontkalken ontkalker bestemd voor DeLonghi en raadpleeg alltijd de handleiding van je koffiemachine.

  1. Verwijder de watertank en het waterfilter. Leeg het waterreservoir.
  2. Vul het waterreservoir met water en ontkalker volgens deze verhouding: 500 milliliter ontkalker bij 500 milliliter water (de hoeveelheid kan per machine verschillen). Plaats het waterreservoir in de machine.
  3. Plaats een opvangbak onder de stoompijp, draai de stoomknop om en druk de ontkalkingsknop in. Het ontkalkingsmengsel loopt nu door de machine.
  4. Wacht tot de lampjes op de DeLonghi knipperen; de machine is nu klaar. Draai de stoomknop weer terug.
  5. Laat de machine zichzelf nog even naspoelen door de watertank te verversen, de stoomknop om te draaien en de ontkalkingsknop weer in te drukken. Deze laatste doorloop verwijdert schoonmaak resten in de machine.

Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat! Niet zomaar wat, maar een geweldige DeLonghi volautomaat die keer op keer de heerlijkste koffie voor je blijft zetten. Dat is de moeite wel waard, toch?

Extra onderhoud

Als je nóg zekerder wilt zijn van het allerbeste onderhoudt biedt DeLonghi een extra service: onderhoud aan huis voor volautomaten. Ook als je zelf de machine regelmatig reinigt heeft deze vorm van onderhoud toegevoegde waarde. Jouw DeLonghi wordt namelijk niet alleen van top tot teen gereinigd, maar kleine, slijtagegevoelige onderdelen worden vervangen en bewegende onderdelen worden gesmeerd.

Om het af te maken wordt er door de DeLonghi monteur gecontroleerd of er geen leksporen of onopgemerkte defecten aanwezig zijn. Al met al doet deze service dus een stuk meer dan alleen schoonmaken! DeLonghi raad aan om dit extra onderhoud eens per twee jaar te laten doen, maar de keuze is uiteindelijk aan jou.