Black Friday

Het is weer zover de Black Friday deals staan weer voor je klaar, maar hoe is Black Friday eigenlijk tot stand gekomen? De zwarte vrijdag die voor iedereen eigenlijk de meest kleurrijke vrijdag is van het jaar, lees je nu in de blog!

De Black Friday, oftewel Zwarte Vrijdag is voor veel mensen helemaal geen ‘’zwarte’’ dag in het kalenderjaar, maar juist een dag waarbij je alles voor een zéér scherpe prijs kan kopen. Black Friday is oorspronkelijk begonnen in Philadelphia. Er zijn echter twee soorten theorieën die hebben geleid tot de Black Friday hoe wij die nu kennen.

In 1965 werd deze benaming namelijk gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rondom de stad op de dag na Thanksgiving. Dit kwam mede door de diverse parades die in de stad werden gehouden. Verschillende grote warenhuizen gingen deze parades actief sponsoren en lanceerde tegelijkertijd reclamecampagnes. Zo kwamen er mooie deals uit die tijdens de vakantieperiode geldig waren. De eerste dag na Thanksgiving wordt dan ook tegenwoordig Black Friday genoemd en in 24 van de 50 Amerikaanse staten is het zelfs een officiële vakantiedag!

Later is er nog een tweede theorie gevonden over hoe de Black Friday tot stand zou zijn gekomen. In het verleden schreven veel winkeliers hun verliezen op in rode cijfers en de winsten in zwarte cijfers. Bij Black Friday kan dus de zwarte pen door bedrijven uit de kast worden gehaald, omdat er op deze dag grote winsten kunnen worden behaald. Oftewel een feestelijke dag voor zowel winkeliers als retailers!

In landen als Nederland en België is de Black Friday minder massaal dan in Amerika. Hier kiezen bewoners er soms voor al een week van tevoren hun auto in de buurt van de desbetreffende winkel neer te zetten, zodat ze als eerste hun nieuwe aanwinsten kunnen meenemen. Op Black Friday zelf de auto parkeren is vrijwel onmogelijk in Amerika, veelal staan parkeerplaatsen vol en staan er rijen van honderden mensen voor de winkels!

Pak je Black Friday Deal!